2024. május 5., vasárnap

Folytatódik a kerülőút építése

Moholon az Urbán József és az Ivo Lola Ribar utcában épül út egy körforgalmi csomóponttal együtt

Nagy tempóban folyik április elejétől az Ada–Mohol kerülőút moholi szakaszának az építése az Urbán József utcában, amit hamarosan az Ivo Lola Riba utca aszfaltozása követ, valamint egy körforgalmi csomópont megépítése az Idősek Otthonánál, a JNH és az Ivo Lola Ribar utca kereszteződésében. Horti György, Ada község nagyberuházásokkal és helyi gazdaságfejlesztéssel megbízott osztályvezetője elmondta: a kivitelező Vojput cég azt ígérte, hogy két hónap alatt elkészül a beruházással, amely 178 millió dinárba kerül. Ebből 23 százalékot Ada község önkormányzata finanszírozott, a többit a Tartományi Nagyberuházási Alap. Az osztályvezető szerint, ha a finanszírozás zökkenőmentes lesz, akkor június végére a kivitelező cég végez a munkálatokkal.

A kerülőút moholi szakaszának építéséhez egyébként 2012 áprilisában kezdett hozzá a Temető utcában a Vojput vállalat, amely mindössze az utca egy részén ásta ki az út alapját és hordta tele homokkal, majd pénzhiány miatt félbehagyta a munkát. Másfél éves szünet után 2013 októberében folyatódtak a munkálatok, amikor is kiépült az út a Temető utcában, valamint az Urbán József és a Temető utca találkozásánál elkészült egy körforgalmi csomópont, amelyen jelenleg az utolsó simításokat végzik a munkások az útpadka építésével. Továbbá a körforgalmi csomópontot összekötötték az ipari zónába vezető úttal. Horti György elmondta, hogy ez volt a moholi kerülőút építésének első fázisa:

A jelenlegi második fázisban megépül az út az Urbán József és az Ivo Lola Ribar utcában az Idősek Otthonáig, ahol körforgalmi csomópontot alakítanak ki. A körforgalmi csomópont megépítéséhez viszont még külön engedélyt kell kérni a Putevi Srbije közvállalattól, mivel a JNH utcában az úttest másodrangú állami útnak minősül. A második fázisban 2170 méter hosszúságú út épül a körforgalommal együtt. Az úttest 7,1 méter széles lesz, vagyis másodrangú állami útnak számít majd. Korábban egy másik körforgalmi csomópont építését is terveztük a Temető, az Ivan Milutinović utca és az Adai út találkozásánál a Putevi Srbije közvállalat finanszírozásában. Erről szerződést írtak alá Ada község és a közvállalat, amely végül nem fizetett. Így most újra el kell készíteni a terveket, és ha minden jól alakul, akkor az idén kiírják a közbeszerzési pályázatot ennek a körforgalmi csomópontnak a kiépítésére is, amihez szintén kell a Putevi Srbije közvállalat engedélye – nyilatkozta az osztályvezető.