2024. május 5., vasárnap

Hagyományos ízek boltja

A hazai termelők termékei immár mindennap elérhetők a szabadkai vásárlók számára

A szabadkaiak körében mára már igen nagy népszerűségnek örvend a Hagyomány ízei rendezvény, melyen elsősorban a régió termelőinek termékeit lehet megkóstolni és megvásárolni. Ezek az élelmiszerek, húsok, sajtok, mézek, befőttek stb. csak időszakosan, a vásárok és néhány fesztivál ideje alatt, vagy közvetlenül a termelőtől vásárolhatók meg. Ez adta az ötletet, hogy a városban nyissanak egy olyan boltot, ahol ezek a termékek egész évben elérhetők.

A Hagyomány ízei bolt a hétvégén nyitotta meg kapuit, s habár megálmodói, a Hagyomány ízei Egyesület és a kisboszniai Frins Kft. már most is igyekeztek minél szélesebb választékot felkínálni, a jövőben mindenképpen gazdagítani fogják a kínálatot. Szinte hétről hétre, hónapról hónapra újabb termelő terméke kerül a polcokra, szombatonként pedig kóstolóval egybekötött termékbemutatókat tartanak majd, így a hétvégén 11 órától a mérgesi Marin Skenderović Liza borának és kecskesajtféléknek a promóciójára kerül sor.

Savo Duvnjak, a Hagyomány ízei Egyesület közgyűlésének elnöke lapunknak elmondta, a termékek között vannak befőttek, savanyúságok, hústermékek, méz, gyümölcsitalok, sajtok és egyéb tejtermékek, paradicsomlé, organikus zöldségfélék, organikus liszt és gabonafélék, valamint borok és pálinkák is. A jövőben pedig többek között aszalt gyümölcsökkel és aszalt zöldségfélékkel, almachipsszel, illetve organikus gyümölcsökkel is gazdagodik a kínálat, és Szerbia egyéb ismert termékei is kaphatók lesznek a boltban, így a kraljevói kajmak, azaz krémsajt és a marhahúsból készült užicei termékek is.

– A bolt egyik célja a helyi és hazai termelők termékeinek további népszerűsítése, ugyanis ezekben a termékekben hatalmas lehetőségek rejlenek. A vásárlók részéről is megvan az igény, hogy ne csak bizonyos alkalmakkor, hanem szabad eladásban is meg tudják vásárolni ezeket a termékeket. A termelőknek is sokat jelent, hogy ezentúl egész évben folyamatosan el tudják adni termékeiket, egyúttal az élelmiszereik, termékeik mennyiségét is meg tudják tervezni, s egy ilyen bolt talán másokat is arra ösztönöz, hogy bátrabban kezdjenek bele a házilag készített ételek, élelmiszerek előállításába, s ez legyen a megélhetési forrásuk. A közeljövőben pedig amellett, hogy folyamatosan szeretnénk bővíteni a kínálatot, nem titkolt szándékunk egy ugyanilyen boltot nyitni Belgrádban is, hogy oda is eljussanak ezek a termékek – magyarázta Duvnjak.

A boltban elsősorban azoknak a termelőknek az ételei találhatók meg, akik az elmúlt években a Hagyomány ízei rendezvényen is jelen voltak, de természetesen nyitottak az új termelők és termékek iránt is. A bolt polcain többek között megtalálhatók a Lemeški kulen Egyesület jól ismert termékei, a mérgesi Mamužić Biofarm organikus élelmiszerei, a zombori Stokuća gazdaság vagy a kispiaci Kenyeres Emil sajtkülönlegességei és tejtermékei, a Majkin salaš gyümölcsitalai, befőttjei, savanyúságai, málnából, szederből vagy áfonyából készített szlatkók, kalácsok, aprósütemények, vagy a bácsfeketehegyi Török család méztermékei.

– A házi készítésű termékeket mezőgazdasági termelők vagy kisiparosok állítják elő, alapanyaguk a régióból származik. Ezek az egyébként ellenőrzött termékek, ételek hagyományos recept alapján készülnek, hozzáadott mesterséges adalékanyagok, ízfokozók nélkül. Egészséges, minőségi élelmiszerekről van szó, az áruk tekintetében is elérhető termékek, és összehasonlítva a többi boltban kapható termékekkel, alig valamivel drágábbak, miközben minőségben sokkal jobbak, sőt a boltokban egyes termékek drágábbak is, mint amennyiért a Hagyomány ízei boltban megvásárolhatók – magyarázta Savo Duvnjak.

A Hagyomány ízei bolt a Gombkötő, azaz a Petar Drapšin utca 18-as szám alatt található, és hétköznapokon 8-tól 20 óráig, szombaton pedig 8-tól 14 óráig tart nyitva.