2024. május 5., vasárnap

A sikerek a folyamatos kemény munkának a gyümölcsei

Živko Gocić, a szerb férfivízilabda-válogatott csapatkapitánya lapunknak elmondta, bár a B csoport harmadik fordulójában Magyarország jó játékkal nyert, de mivel ez a torna elején volt, a vereség után nem engedhették meg maguknak, hogy emiatt szomorkodjanak és a vesztes találkozóval foglalkozzanak.

Bátorítottam a csapattagokat, hogy ne keseredjenek el. Nem tekinthettünk arra a meccsre úgy, mint a világvégére, hanem az előttünk álló mérkőzésekre kellett koncentrálnunk. Aztán úgy alakult, hogy a döntőt is Magyarországgal kellett megvívnunk, és sikerült kijavítanunk azokat a hibákat, amelyeket az első mérkőzésen vétettünk. A döntőben a magyar csapatnak nem volt megfelelő válasza a teljesítményünkre, aminek nagy valószínűséggel az volt az oka, hogy a játékosok nem tudtak megküzdeni a rájuk nehezedő nyomással. Ők világbajnokként indultak az Európa-bajnokságon, ugyanakkor a környezetük, a közvélemény is sokat, aranyérmet várt tőlük. Ezzel a teherrel, az elvárásokkal nagyon nehéz megküzdeni. Ezen a téren mi előnybe kerültünk, amit ezúttal ki is használtunk.

Szerbia már évek óta a legjobbak között szerepel a vízilabda-bajnokságokon, annak ellenére, hogy egy generáció kiöregszik, de a szerb vízilabdasport mindig képes megújulni. Ebben a nehéz anyagi helyzetben, amiben a szerbiai vízilabda van, hogyan lehetséges ez?

A szomorú valóság az, hogy nagyon nehéz anyagi helyzetben vagyunk, és mindenkinek a segítsége jól jön. Ami a jó eredményeket illeti, azok a folyamatos kemény munkának köszönhetők, az utánpótlástól, vagyis a fiatal játékosoktól kezdve velünk bezárólag. A korosztályos játékosokkal kiváló munka folyik, s ezért is vagyunk képesek mindig a világ élvonalába tartozni.

A válogatott megfelelő módon felkészült a tornára, az Európa-bajnokság alatt mégis voltak helyzetek, amelyek aggodalomra adtak okot. Az Európa-bajnok csapatnak van gyenge pontja?

Természetesen felismertük a gyenge pontjainkat. A montenegrói csapat három negyeden át vezetett. Akkor az sokk volt valamennyiünk számára, nem is értettük, mi történik velünk. Ott megmutatkozott az egyik gyengeségünk: nem megfelelő pszichikai felkészültséggel kezdtük a mérkőzést. Megleptek bennünket, nem tudtunk válaszolni a támadásaikra, nem tudtunk jó lövőhelyzeteket kidolgozni, az ellentámadásaikat pedig remekül fejezték be. Emiatt voltunk többször is négygólos hátrányban, de egy pillanatig sem veszítettük el a reményt, és végül sikerült megfordítanunk az eredményt. Figyelmeztetés volt ez a jövőre nézve, van még min javítani.

Hogyan tovább, az elkövetkező napok hogyan telnek majd?

Az elkövetkező napokban pihenek. Kikapcsolom a telefonjaimat, és a családommal elmegyünk a tengerre. De már augusztus 25-től visszatérek Szolnokra, és megkezdjük a felkészülést a következő idényre.

Az átigazolási időszakban nem tétlenkedett a Szolnok, hiszen leigazolták a Szegedből Nagy Viktort és Tóth Mártont, rajtuk kívül érkezett még Mezei Tamás (BVSC), Madaras Norbert (Pro Recco), valamint a rijekai Primorjéből a Varga fivérek, Dániel és Dénes.

Örülök annak, hogy Szolnokon olyan új játékosokkal edzhetek majd, akiket már ugyan látásból ismerek, de még soha nem játszottunk együtt. Most pedig személyesen is megismerkedhetek velük, ami nagy megtiszteltetés számomra.