2024. május 5., vasárnap

A tolerancia a multietnikusság alapja

Tegnap délelőtt dr. Korhecz Tamás tartott előadást a Toleranciatábor résztvevőinek

Csütörtökön tovább folytatódott az idei Toleranciatábor programja. A délelőtt tíz órai kezdés talán egy kicsit korai volt a résztvevők számára, de a betervezett csúszás kiköszörülte a csorbát, így mindenki időben elfoglalhatta a helyét. A programban szereplő Multikulturalizmus és interkulturalizmus címmel tartandó előadás helyett dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Multietnikus társadalmak – Válaszok Vajdaság esetében címmel tartotta meg előadását, amelynek témáját az előadó úgy határozta meg, hogy „azzal az örök érvényű kérdéssel foglalkozik, hogy az etnikai sokszínűségre milyen válaszokat ad az állam és a társadalom, hiszen a történelemben, és ma is különbözőképpen viszonyulnak az államok, az államhatalom ehhez a jelenséghez”. A bevezető részben az etnicitás, etnikai csoport fogalmak definícióival ismerkedhettek meg a hallgatók. Egy történeti áttekintés alapján kijelenthetjük, hogy nem új fogalomról van szó, ugyanis etnikai csoportokról már 10 000 éve beszélhetünk. Korhecz elmondása alapján a világon, a nyelvet véve meghatározó elemnek, mintegy 4000 etnikai csoportról beszélhetünk, de csak kb. 200 országról. Ebből világosan kitűnik, hogy csak a legritkább esetben beszélhetünk etnikailag egyöntetű államokról, sokkal elterjedtebbek a többnemzetiségű társadalmak, ahol több nemzetiség él egy országon belül. A multietnikus berendezkedésre az államok különböző válaszokat adnak, „egészen attól, hogy az államok a legdrasztikusabb módon próbálják megszüntetni a különbözőséget, fölszámolni a különbözőséget a saját területükön, egészen odáig, hogy az államberendezést hozzáidomítják ehhez a helyzethez, és gyakorlatilag elfogadják ezt a szituációt, mint tartós állapotot, és megpróbálnak egy olyan állampolitikát folytatni, amelyben nem egy domináns etnikumnak a támogatásáról szól az állampolitika, hanem kifejezetten a multietnikus, multikulturális politikát folytatják”, fejtette ki Korhecz Tamás. Vajdaság esetére térve elmondta, hogy a szerb állam számos pozitív és negatív választ adott a multietnikusságra vonatkozó kérdésekre. Pozitívnak értékelhető, hogy hat nyelven folyik alap- és középfokú oktatás, a közmédia 10 nyelven sugároz műsorokat, és 19 nemzeti tanács működik. Negatívumként róható fel például a kisebbségek létszámának csökkenése, és az elöregedés. Az előadás után a fiatalok kérdezték az előadót, például arról, hogy az autonómia nélkül fenntartható-e a vajdasági multietnikusság. Lapunk kérdésére Korhecz elmondta, „fontos, hogy egymás és a másság elfogadását bizonyos szempontból tudatosítsuk a társadalmunkban, ilyen sajátos erőfeszítés ez a tábor is, és azt gondolom, hogy minden olyan erőfeszítés, ami tudatosítja a multietnikusság kihívásait, az egy fontos hozzájárulás ahhoz, hogy az állam megfelelő választ adjon rá.”

Az esti programban a Fluid, Sleepless és a Libertango produkcióját kísérhették figyelemmel az érdeklődők, a remények szerint esőmentes időjárásban.

A tábor mai programja a délelőtti edukatív műhelymunkából és a 20:30-kor kezdődő záróműsorból áll, amely során a táborlakók bemutatják a nagyközönségnek a kreatív műhelymunkák során elkészült alkotásokat és az aktivitások során begyakorolt produkcióikat, valamint fellép a Saša Petrović & Balkandivo Tambura Orchestra.