2024. május 5., vasárnap

Bombázzák és békítenék a líbiai milíciákat

Hármas koalíció alakult a Közel-Keleten a líbiai válság megoldására. Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek azért szövetkezett, hogy diplomáciai vagy akár katonai eszközökkel is fellépjen a Líbiát évek óta uraló és rettegésben tartó milíciák ellen.

Az utóbbi tíz napban – egyiptomi repülőterekről felszállva – az Egyesült Arab Emírségek harci gépei többször támadták a főváros, Tripoli nemzetközi repülőterét ostromló fanatikus iszlamista milíciákat. Ez az akció sem tudta azonban feltartóztatni a szélsőségeseket, akik – hetekig tartó heves harcok után – vasárnap elfoglalták a légikikötőt.

Egyiptom és segítői tagadták a részvételüket a bombázásban. A titkolózás és a külső beavatkozás felbosszantotta szövetségesüket, az Egyesült Államokat, amely azzal érvel, hogy a Nyugat és az ENSZ békés megoldást szeretne találni a líbiai konfliktusra. 

Ezért az USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország közleményben ítélte el a Líbia elleni külső beavatkozást. Médiahírek szerint Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek az utóbbi hónapokban valószínűleg több katonai akciót hajtott végre a líbiai iszlamista milíciák ellen.

A két ország azonban a politikai erőfeszítésekről sem mondott le. Kairóban épp hétfőn szervezett egy megbeszélést az egyiptomi diplomácia. A találkozón az egyiptomi, az algériai és a tunéziai külügyminiszter a líbiai válság kezeléséről, és az ottani erőszak továbbterjedése elleni teendőkről tárgyalt. A külügyminiszterek megállapodtak, hogy megpróbálják tárgyalóasztalhoz ültetni a Líbiában szembenálló több mint száz milícia képviselőjét.
A Líbiában megerősödött fanatikus és dzsihádista csoportok térnyerése miatt a szomszédos országok egyre jobban aggódnak, féltik saját békéjüket és a stabilitásukat, amely a térségen végigsöprő 2011-es diktátorbuktató tömegtüntetések óta még mindig törékeny.

Líbiában szintén 2011-ben buktatta meg a fellázadt tömeg Moammer Kadhafi elnök diktatórikus rendszerét. Az ország azóta anarchiába süllyedt. A Kadhafi-rezsim fegyveres megdöntésében résztvevő milíciák és törzsi csoportok fegyveres alakulatai időközben egymás ellen fordultak. A kormány és a rendőrség tehetetlen, a hadsereg szétzilálódott, az egész országot fegyveres bandák uralják, amelyek közül az iszlám fanatikusokból álló csoportok a legerősebbek közé tartoznak. Ezek hétfőn ellenkormányt választottak. Külföldi támogatóik között találjuk Katart és Törökországot. A politikai iszlám ellenzői és a törvényesen megválasztott kormány mögött Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia sorakozott fel a térségből.

Líbiában május óta különösen rossz a biztonsági helyzet. Emiatt több ország bezárta líbiai nagykövetségét. Tripoli külföldi segítséget kért a helyzet rendezéséhez, továbbá a lakosság és az állami vagyon védelméhez.