2024. május 5., vasárnap

Harmincöt éves a Csörgő

Ünnepi műsor a jubiláló citerazenekar tiszteletére – A rendezvény lemezbemutató koncert is egyben

Népi húros hangszerünk, a citera és topolyai megszólaltatói kapják a főszerepet augusztus 30-án, szombaton a topolyai tájház szabadtéri színpadán, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ keretében működő Csörgő citerazenekar harmincöt éves fennállása alkalmából szervezett jubileumi ünnepségen.

A zenekar, amelyet öt éve Kelemen Zsolt vezet, jelenlegi felállásában hattagú: a vezetőjén kívül Faggyas József, Hézső Zsolt, Sörfőző Szügyi Judit, Sörfőző Andor összetételben zenélnek Kisimre Szerda Anna énekkíséretével.

A zenekar szombaton 18 órakor kezdődő fellépése során, amely a Csörgő lemezbemutató koncertje is egyben, Topolya környéki dalok és Tisza mentiek hangzanak el, továbbá a közönség megismerkedhet boros nótákkal a Bácskából, szlavóniai népdalokkal és gyimesi dallamokkal, vajdasági, azon belül is bácskai katonadalokkal, bácskai párosítókkal és lakodalmas dalokkal, Duna menti lakodalmas dalokkal és somogyi dallamokkal. Az esten énekkel és tánccal közreműködik majd a Cirkalom táncegyüttes férfikara, továbbá a Hétmező énekcsoport, amely a Cirkalom táncegyüttes leánykara. A jubileumi műsoron vendégszerepel a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési citerazenekara. 

Az 1979 májusában formálódott citerazenekarban megalakulása óta központi szerepet tölt be Faggyas József, aki ötévesen ismerkedett meg a hangszerrel. A citerával való zenélést azóta is folyamatosan műveli. Három évtized alatt Faggyas, valamint társai tizenegy fiatallal ismertették és szerettették meg a citerázás művészetét. A zenekar kezdeti felállásában Faggyas Józsefen kívül Bencsik Károly, Hajnal Mihály, Sihelnik István, Bece István, Németh István és Roncsák József muzsikáltak még a citeraegyüttesben. Közülük Bencsik Károly most is ünnepel majd a jubileumi összejövetelen a zenekarral. A zenekar tehát kezdetben hét taggal működött, de az indulását követő két-három évben fokozatosan tizenegyre nőtt a létszám. A citerazenekar fennállásának első évében az Iparos Egyesületben működött a Petőfi Brigád Emlékkórus keretében. 1980-ban felvette a Csörgő nevet, és a Testvériség-Egység Művelődési Egyesület keretében élt tovább, egészen a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ megalakulásáig, amelyben ma is aktívan működik a csoport. 1981-től rendszeresen részt vesz községi, körzeti és vajdasági szemléken. Három ízben kaptak meghívást Topolára is, a hagyományőrzők gálaműsorára, amely köztársasági szintű szemle. A Csörgő citerazenekar már az első Durindón is bemutatkozott, ahol a gálaműsoron is élvezhette játékukat és éneküket a közönség, mivel az első hat kiemelt együttes közé sorolta őt a zsűri. Először 1983-ban Ohridban szerepeltek nemzetközi fesztiválon. A teljesség igényével nem élhetünk sikereik felsorolásakor, csak az utóbbi években kiérdemelt legrangosabb elismerésekről szólunk. A 2008-as év a Csörgő zenekar számára a belgrádi Száva Központban rendezett fellépéssel kezdődött. Ez év novemberében, Budapesten a VII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjén kiemelt nívó díjban részesült a csoport. Fennállása harmincadik évében Szegeden, egy nemzetközi citerafesztiválon szintén kimagasló eredményt ért el.

Az esten, a lemezbemutató koncert helyszínén, az érdeklődők meg is vásárolhatják a Csörgő citerazenekar cd-jét.