2024. május 5., vasárnap

A múlt és a jelen találkozása

Szombathy Bálint huszonhét év után ismét Szabadkán állít ki

Szombathy Bálintnak 1987 óta nem volt önálló kiállítása Szabadkán, ezúttal viszont Hősök voltunk címmel egy nagyszabású kiállítása nyílik meg pénteken 19 órakor a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában. A megnyitót egy hozzá kapcsolódó performance előzi meg 18 órától a Dr. Vinko Perčić Galériában.

A kiállításmegnyitón Szombathy Bálint munkásságát Nebojša Milenković művészettörténész, a kiállítás kurátora méltatja majd, aki elöljáróban bemutatta a művészt:

– Szombathy Bálint tizennégy éve él Magyarországon, és az elmúlt években számos országban állított ki. Egyik témája Jugoszlávia, ez a kiállítás is megelevenít egy letűnt korszakot, mindazt, ami utána következett, de mindenekelőtt a jugoszláviai kulturális és szellemi világot. A művész már évtizedek óta megszállottan gyűjti a kommunizmus relikviáit, ezek is szerepet kapnak a kiállításon, de belopja magát a kelet-európai valóság is. Továbbá megemlékezik Slavko Matković halálának 20. évfordulójáról, hiszen egykor közösen alapították meg Bosch+Bosch képzőművészeti csoportot – hallottuk a kurátortól.

Szombathy Bálint visszaemlékezett művészi tevékenységének kezdeteire, majd kitért a kiállítást képező tárgyakra is:

– Alkotói tevékenységem 1969-en kezdődött Szabadka központjában, az egykori ún. majomplacc melletti egykori Triglav cukrászdában. Itt alapítottuk meg Slavko Matkovićtyal a Bosch+Bosch képzőművészeti csoportot, ez 1976-ig működött. Ez életem meghatározó állomása. A Hősök voltunk kiállításon kétszáz alkotás, műtárgy lesz látható különböző egységekbe sorolva, köztük egy nagyobb installáció, amelynek címe A bölcsőtől a sírig, és Tito személye köré épül. A legrégebbi munkák 1971-ben készültek, de újak is megtekinthetők lesznek, amelyek nyáron keletkeztek, és most láthatók majd először. A politikai alkotásokat tömörítő kiállítás a múltról és a jelenről szól, de nemcsak nosztalgikus, hanem kritikus hangnemben is. Ennyi év után nosztalgikus érzésekkel térek vissza Szabadkára, és úgy érzem magamat így a kiállítás előtt, mintha vizsgákra készülnék – fejtette ki Szombathy Bálint.

Nela Tonković, a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria megbízott igazgatója a kiállítás létrejöttének körülményeit ismertette:

– Nem egész egy éve szervezzük a kiállítást, de már az elején is tisztában voltunk azzal, hogy komplex jellege révén, galériánk nem valósíthatja meg egyedül. Ezért a Dr. Vinko Perčić Galériához fordultunk, hogy csatlakozzanak a szervezéshez. Ez lesz az első nagyobb együttműködésünk, és remélhetőleg kezdete egy hosszú együttműködésnek. A kiállítás mellé állt a művelődési és tájékoztatási minisztérium, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, az NKA és a szabadkai önkormányzat. Megvalósításához segítséget kértünk egyebek között a Szabadkai Városi Múzeumtól és a Pogrebno temetkezési vállalattól is, ez már sugallhatja, hogy az érdeklődők egy különleges kiállítást tekinthetnek meg, amelyet dr. L. Simon László író, országgyűlési képviselő, a magyar Miniszterelnökség politikai államtitkára nyit meg.