2024. május 5., vasárnap

Kérdések az együttlétről

Pénteken este fél nyolckor az Együtt bemutatója lesz Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban

Az Együtt annak a mozgásszínházi előadásciklusnak a második része, amely egy párkapcsolat problémáit dolgozza fel, annak különböző fázisaiban. Az első a Monológ volt, amely egy férfi szerelmi vallomását mesélte el, az Együtt pedig e kapcsolat továbbgondolása, miután a szerelem beteljesült. Az előadás témáját Antal Attila, az Együtt rendezője vázolta fel:

– Az együttlét és együttműködés kérdéseit boncolja, úgy egy pár-, mint például egy munkakapcsolaton belül. Izgalmas munkafolyamatról számolhatunk be, amely során számos oldalról világítottuk meg ezt a témát. Hogyan lehet manapság együtt élni? Mitől lesz jó? Milyen kérdések vagy problémák merülnek fel? Az elfogadottakon kívül lehetséges-e valami új értéket létrehozni? A produkció első részét tavaly mutattuk be Újvidéken, Monológ címmel, amely egy megvalósulatlan szerelmi kapcsolatot taglal egy férfi vallomásán keresztül. A második fázisban ez a szerelem megvalósult, de vajon mit hoz a folytatás? Az előadás készítését kutatómunka előzte meg, amelynek eredményeire támaszkodhattunk. Számunkra fontos volt kihangsúlyozni azokat a részeket, amelyekkel a szélesebb közönség is azonosulhat – hallottuk a rendezőtől.

Az előadás szereplői és koreográfusai Varga Heni és Döbrei Dénes. Gondolatait az előadás kapcsán Varga Heni is megosztotta:

– Kezembe került egy csésze, amit a kislányom születésekor kapott. Ennek tíz éve, de a mi történetünk még tizenöt évre nyúlik vissza. Akkor ismertem meg Döbrei Dénest. Tizenhat éves voltam, amikor a színpadon láttam szerepelni a Szelídítésben, amely Saint-Exupéry szövegén és A kis hercegen alapult. Számtalanszor elolvastam A kis herceget, franciául is. Még mindig olvasom, de nem tudom, mindent értek-e belőle. Néhány szó már világos számomra: szelíd-szelídítés, gond-gondviselés, felel-felelősség... Most itt vagyunk. Süt a nap. Nap nélkül nincs hold és fordítva. Egyik kék, a másik sárga. Egyik férfi, a másik nő. Hordozzák egymást, és a kettőből három lesz. Csak úgy lehet három, ha van szeretet és mindaz, ami előtte és utána megtörténik. Közben pedig a szerelem – fejtette ki a táncművésznő, az előadás létrejöttéről pedig Döbrei Dénes is szólt:

– Elmenni vagy maradni? Együtt maradni vagy szétválni? Sokat foglalkoztunk ezekkel a kérdésekkel. Vajon a mai társadalomban hogyan lehet ezeket egyáltalán megválaszolni és felülemelkedni mindazokon a külső hatásokon, ami a párokat éri? Sok kérdés felmerült, a pszichológiától kezdve a gazdasági helyzetig, mindenfélével foglalkoztunk. Egyes tanulmányok szerint a párok legtöbb esetben akkor mennek szét, amikor hárman lesznek és a gyerek elkezd kérdéseket feltenni a szülőknek. Ekkor megvilágosodnak a különbségek. A mai társadalom arra készteti az embereket, hogy ezeket a problémákat ne tudják megoldani. Nem a belső viszonyok, hanem a külső gazdasági és rohanó világba irányítják őket, ezért egyre nehezebb az együttlét és az otthon maradás. Egyebek között ezt is boncoltuk. Az előadás nem ad választ, csak a kérdések maradnak, a végén pedig egy sóhaj – mondta az előadás férfiszereplője.

Az Együtt a Nyári Mozi Színházi Közösség produkciója. Támogatói a szerbiai művelődési minisztérium és az NKA. Együttműködő partnerei a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Danilo Kiš Alapítvány.