2024. május 5., vasárnap
TENISZ

Ivanovićnak ma győzelem kell

Ana Ivanović csak abban az esetben juthat be a szingapúri női mestertorna elődöntőjébe, ha ma két játszmában győzi le a román Simona Halepet. Erre elvben nincs nagy esélye, hisz a román az eddigi két meccsen jó formában játszott, a két teniszezőnő korábbi mérkőzései szerint viszont lenne lehetőség a kívánt eredményre. Ana és Halep először 2013-ban Dohában játszottak, amikor a szerb 6:3-ra nyerte az első játszmát, majd Helep sérülésre hivatkozva feladta a meccset. Az idén Bukarestben Fed-kupa-mérkőzésen Ivanović 6:3, 7:6-ra bizonyult jobbnak, egy hónapra rá Madridban viszont a román győzött 6:2, 6:2-re. Összekerültek nemrég a pekingi tornán is, de a román visszalépett, és Ivanović küzdelem nélkül jutott az elődöntőbe.

Erre a forgatókönyvre azért lesz szükség, mert Serena Williams tegnap újra elemében volt, és csak két játékot engedélyezett a kanadai Eugenie Bouchard-nak. Az amerikainak tehát 2:1-es győzelmi és 4:2-es játszmaaránya van. Ha Ana ma két játszmában győz, ő is e mérleget tudná felmutatni, mint ahogyan Halep is, ám Serena játékaránya a három teniszezőnő körében 14:20, amit Halep és Ana is felülmúlna a szerb szoros győzelme esetén. Halepnek ez is kedvezne, mert még 6:3, 6:3-as vereség esetén is csoportelső lenne.

A fehér csoport 2. fordulója után a dán Carolina Wozniacki maradt veretlen. A 8. kiemelt szoros első játszma után aránylag könnyen győzte le a lengyel Agnieszka Radwanskát, így ma Petra Kvitová ellen egy játszma is elég neki, hogy bejusson az elődöntőbe. A másik meccsen Marija Sarapova megnyerte az első két játékot, azt követően azonban a cseh Kvitová nagyot játszott, és fölényesen nyert. Sarapova már csak abban az esetben juthat tovább, ha ma nagy arányban legyőzi Radwanskát, Wozniacki pedig Kvitová ellen is két játszmában győz.

Ma 7.30-kor Marija Sarapova és Agnieszka Radwanska találkoznak, majd a Kvitová–Wozniacki meccs lesz műsoron, amely befejeztével kialakul a fehér csoport sorrendje. A vörös csoport utolsó meccsét 13.30-as kezdettel Simona Halep és Ana Ivanović vívják.

Dušan Lajović nem járt sikerrel a valenciai 2. fordulóban, hisz váratlanul sima vereséget szenvedett a spanyol Pablo Andujartól.

A kis tornákon Szerbia és Magyarország képviselői újabb győzelmeket arattak. Jovana Jakšić a kanadai Saguenayben két játszmában múlta felül a helyi Broomfildet, és ma a negyeddöntőben a 27 éves és a ranglistán 385. amerikai Caitlin Whoriskey lesz az ellenfele. Babos Tímea a franciaországi Poitiers-ben a francia Hessét győzte le, és a negyeddöntőben a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics és a francia Mathilde Johansson meccsének továbbjutójával mérkőzik. Sarm es-Sejkben Nikola Milojević az orosz Karusevicset verte két játszmában, a negyeddöntőben pedig a 24 éves és a ranglistán 638. lengyel Piotr Gadomskival játszik.

SZINGAPÚR. – A női mestertorna 2. fordulójában: Woznacki–A. Radwanska 7:5, 6:3, Kvitová–Sarapova 6:3, 6:2, 3. forduló: S. Williams–Bouchard 6:1, 6:1.

BÁZEL. – A férfitorna 1. fordulójában: Ćorić–Gulbis 7:6, 6:3, Isztomin–Janowicz 6:1, 6:1, Federer–Müller 6:2, 6:1, Dimitrov–Zverev 2:6, 6:4, 6:2, 2. forduló: Goffin–Dodig 7:6, 6:4, Nadal–Herbert 6:1, 6:1.

VALENCIA. – A férfitorna 1. fordulójában: Bautista–Giraldo 6:4, 6:4, Ferrer–Seppi 6:3, 7:5, 2. forduló: Andujar–Lajović 6:3, 6:2, Carreno–F. López 6:4, 6:4, Robredo–Lu 6:2, 6:4.

SARM ES-SEJK. – A futures 2. fordulójában: Milojević–Karusevics 6:4, 6:3.

POITIERS. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Babos–Hesse 6:4, 6:4.

SAGUENAY. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Jakšić–Broomfield 6:4, 6:4.