2024. április 27., szombat

Meghaladhatja a tíz százalékot a bércsökkentés mértéke

Az SZÖSZSZ szerint a minimálbéreket is megnyirbálhatják

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SZÖSZSZ) figyelmeztetett tegnap, hogy a közszektorban bejelentett fizetéscsökkentés a tervezett 10 százaléknál jóval magasabb is lehet, emellett azoknak a dolgozóknak a bérét is megnyirbálhatják, akiknek 25 ezer dinárnál alacsonyabb a fizetésük.

Njegoš Potezića, a Szerbiai Szakszervezeti Igazgatóság elnöke emlékeztetett arra, hogy a fizetéseket már korábban a holtmunka elszámolási módjának megváltoztatásával 2–12 százalékkal csökkentették, a szerb kormány pedig most az új alapbérek meghatározásával megpróbálja több mint 10 százalékkal csökkenteni a fizetéseket, még azokét is, akik minimálbért kapnak. Potezića elmondta, hogy senki sem tudja pontosan, hogyan lesz elszámolva a közszektorban dolgozók fizetése, Könnyen lehet, hogy a pedagógusok után egyéb szektorok dolgozói is elkezdenek sztrájkolni.

Zoran Savić, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke bemutatott egy egészségügyi intézményben dolgozó takarítónő legutóbbi fizetéséről szóló bizonylatot, eszerint az új havi bére kb. 12 ezer dinár lesz, noha nem lett volna szabad csökkenteni a fizetését, mert már korábban is 25 ezer dinárnál alacsonyabb volt. A fizetéskimutatáson nincs feltüntetve a nyaralási pótlék, az egytálétel és az utazási költség, és ez törvénybe ütközik – hívta fel a figyelmet Savić.

Dragana Đorđević, a Szerbiai Művelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy értékelte, hogy a bejelentett bércsökkentések nem járulnak hozzá a jelentősebb megtakarításhoz, és felszólította a kormányt, hogy a különféle ügynökségek szabályozásával eszközölje ki a megtakarításokat. Szerbiában 105 ügynökség tevékenykedik, ezeknek az igazgatói és igazgatóhelyettesei havonta 400 ezer dináros fizetéseket visznek haza, háromszor annyit keresnek, amennyi egy miniszter.

Aleksandar Mičić, az Oktatási Dolgozók Szakszervezetének képviselője elmondta, hogy nagyszámú iskola sztrájkba lépett, és további oktatási intézmények csatlakoznak a tiltakozáshoz, annak ellenére, hogy nagy nyomás nehezedik a tanügyi dolgozókra.