2024. május 5., vasárnap

MagyarZó Pistike messéi

Amama sehogy se érti, hogy az a fránya Amerika miért truccol folyton Szerbiával.

– Honnan szeded ezt a butaságot, Tematild, hogy Washington betart a szerb kormánynak? – bosszankoda atata. – Amikor az amerikai nagykövet éppen a héten dicsérte meg őket a reformokért.

– Nem lehet butaság, Tegyula, mert mindenki erről beszél. A borotvaeszű Vulin miniszter ugyanis megfejtette, hogy miért küldték haza Hágából Sejsej vajdát. Sose találnád ki: nem a betegsége miatt, hanem Amerika miatt. Mert azt akarják, hogy a komisz vajda megingassa Szerbiát és aláássa a szorgalmas Vucsicsot. Ezért amikor azt mondja, hogy meg akarja buktatni a hazaáruló kormányt, akkor az ő szájából tulajdonképpen Amerika üzen nekünk.

– Hálistennek, hogy ilyen bölcs minisztereink vannak, mint eme ex-komcsi JUL-os káder! – válaszola atata. – Biztosan Moszkvából, a volt főnökasszonyától, Milosevicsnétől kapta a tippet. Minden mögött a Nyugat fondorlatait fedezik fel, mintha azoknak más gondjuk se lenne, mint egyfolytában azon törni a fejüket, hogyan árthatnak a példás Szerbiának? Hogyan vehetnék rá, hogy fordítson hátat a zeretett orosz bratyóknak?

– Jaj, csak ne fesse az ördögöt a falra, Zacsek zomzéd! – aggóda amama. – Elegem van már a felfordulásokból. Már meg is jelentek a vajda plakátjai a falakon, és az önkiben is láttam néhány gyanús szakállas alakot, amint a tejtermékek körül ólálkodtak.

– Mi köze a vajdának a tejtermékekhez, Tematild? – döbbene atata.

– Az a köze, Tegyula, hogy nyolcvannyolcban is úgy kezdődött a jogurtforradalom, hogy kiosztottak a mítingelőknek egy csomó aludttejet. Felét megitták, a másik felével pedig megbuktatták a vajdasági hatalmat. Csak akkor még nem volt ilyen drága a tej. Nem tudom, hol találnak most annyi elszánt mítingelőt, aki a mai piaci árak mellett hajlandó élelmiszerrel dobálózni?

– Az igaz, jól felmentek megint az árak – helyesele a Zacsek. – Az én anyósom is panaszkodik, hogy folyton drágul a hús, de már a káposztát is alig tudjuk megfizetni, olyan sokba kerül az idén. Ami azért izgatja különösen az anyósomat, mert a töltött káposzta a kedvenc eledele. Mondtam is neki: anyuka, ne siránkozzon, majd jóllakik kormánystatisztikával.

– Hogyhogy statisztikával, Zacsek?

– Úgy, hogy van, aki húst eszik, és van, aki csak káposztát, de a statisztika szerint mindannyian jól laktunk szármával. Nálunk is ezzel etetik a jónépet.

– Már maga is ilyen konyhai logikával jön elő, mint az én feleségem – inté őt atata. – De ne is emlegesse ezt a nehéz ételt, mert csak feljön tőle a gyomorsavam.

A Zacsek anyósának is ez a baja. A múltkor utazott a buszon, és az újságban, amit olvasott, megakadt a szeme a halálozási statisztikán. Annyira felcsigázta a hír, hogy odafordult a szomszédjához:

– Hallotta már, hogy minden pillanatban, amikor csak levegőt veszek, meghal valaki az országban?

Mire a szomszéd utas rezignáltan:

– Az lehet, asszonyom. De én a maga helyében megpróbálkoznék a fogmosással!

Ámde azért akadnak, akiknek nem csak káposztára, hanem igazi szármára is futja. Legalább annak a 214 bankbetétesnek, akinek egymillió eurónál nagyobb megtakarítása van.

– Az idegesít a legjobban, hogy engem is milliomosnak néznek – panaszkoda a Zacsek. – Pedig azt az ötezer dinárt is alig tudtam összekaparni, amit adóként vetettek ki a házamra. Ráadásul öt órát kellett sorban állnom a tolóablaknál, hogy meg ne büntessenek.

– Nem értem, Zacsek, ki nézi magát milliomosnak ebben az elnyűtt ancugban meg félretaposott cipőben? – csodálkoza atata. – Már ne haragudjon, de én inkább hajléktalannak nézném.

– Az adóhivatal néz milliomosnak, Gyula zomzéd. Ötvenezer dinár büntetéssel fenyeget, ha elmulasztom idejében befizetni az ingatlanadót. Nem olvasta az újságokat? Ki tud egyáltalán ekkora bírságot megfizetni? Nem csoda, hogy ezekben a napokban leírhatatlan tumultus van az adóhivatalokban. Hogy ott miket mondanak az emberek a kormányra! Ha azt hallaná a Vucsics, rögtön lemondana. Nem várná a Sejsej vajdát, hogy leváltsa.

– Azért nem kell pánikba esni, Zacsek. Egy nyilvánvalóan téves rendelkezésről van szó az ötvenezres bírság esetében, amit a korábbi pénzügyminiszter, a buzgó ifjonc Krsztics talált ki, de úgy sem lehet érvényesíteni. Ne izguljon, látott már maga olyan esetet, hogy ebben az országban betartják a törvényt?

– Nem sokat, de amilyen peches vagyok, majd pont velem kezdik.

Egy fiatalember áll a bíróság előtt. A vád: megverte az anyósát. A bíró huszonötezer dinár büntetést szab ki.

– De miért huszonöt ezer, bíró úr?

– Azért, mert ötezer a bírság, és húszezer az élvezeti adó.

PISTIKE, fondorlatos bankbetétes és buzgó statisztikus