2024. május 5., vasárnap

Dun & Bradstreet Corporation

Szerbiába továbbra is kockázatos befektetni

Szerbiát továbbra is a nagyon kockázatos üzleti célállomások között tartja számon a Dun & Bradstreet Corporation (D&B) amerikai székhelyű üzletiadatbázis-szolgáltató – derül ki a piackutató intézet legutóbbi felméréséből, amely kimondja: az ország hosszú távú gazdasági potenciálja új nehézségekkel fog szembenézni az EU-hoz való csatlakozása során.

Az amerikai cég jelentésében úgy fogalmazott, Szerbia uniós tagsága még mindig bizonytalan, elsősorban a Brüsszel–Moszkva reláción való lavírozása, valamint a Koszovóval esedékes tárgyalások lassú üteme miatt. Ezenkívül az ország a brüsszeli megállapodás 17 pontjából csupán négyet indított el, s ez lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy megállítsák Szerbia eurointegrációs tárgyalásainak folyamatát, ha akarják.

A közlemény szerint a csatlakozási tárgyalások felfüggesztésének jó néhány következménye lenne az országra nézve. Egyike ezeknek az, hogy Szerbia elszalasztja a szükséges reformok hatályba léptetését.

A D&B arra is kitér, hogy még várat magára a gazdasági növekedés, 2015-re is 0,2 százalékos esést jósolnak. Megjegyzi, a szerb kormányra nagy nyomás nehezedik, hiszen le kell csökkentenie a kiadásokat, valamint a Nemzetközi Valutaalap által támasztott kritériumoknak is meg kell felelnie, hogy az általuk kapott kölcsönökből ki tudják fizetni külföldi kötelezettségeiket. Ezek a körülmények pedig a bérek csökkenését, az adók és az adminisztrációs díjak növekedését hozzák magukkal, és elbocsátásokhoz vezetnek, valamint egyes szubvenciók leállításához.

Az elemzés értelmében Szerbia Görögországgal azonos kategóriában van (DB5). A régióban csupán Bosznia és Hercegovina kapott rosszabb besorolást (DB6). DB3-as jelzést kapott Szlovénia és Horvátország, őket követi Magyarország, Bulgária, Románia, Macedónia és Albánia. A skála egyébként a hetesig terjed.