2024. május 5., vasárnap

Tábor határok nélkül

A magyarkanizsai rendezvénynek mintegy nyolcvan résztvevője volt

Mintegy nyolcvan résztvevője volt a hétvégén zárult I. Tábor határok nélkül nevet viselő rendezvénynek Magyarkanizsán, melyet az Ana & Bastian Ifjúsági Központ a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával szervezett meg június 24-e és 27-e között. A tábor két helyszínen zajlott, a Tisza-part strandján és a Vízitelepen, ahol a csapatok a Játék határok nélkül című vetélkedő mintájára mérkőztek meg egymással. A program célja a kulturális különbségek áthidalásának elősegítése volt.

Bödő Marianna, az Ana & Bastian Ifjúsági Központ elnöke elmondta, hogy az egyesület sikeresen szerepelt a tartományi titkárság pályázatán, ahol nemcsak anyagi támogatást, hanem technikai segítséget is kaptak, így jöhetett létre ez a tábor, amely – ahogyan az elnevezés is tükrözi – a Játék határok nélkül című népszerű műsor mintájára készült, ám itt a versenyzők nem országokat, településeket vagy iskolát képviseltek, hanem véletlenszerű sorsolással kovácsolódtak csapatokká.

– A versenyre nyolc középiskolából érkeztek a versenyzők egész Vajdaság területéről. A játékok különböző ügyességi feladatokból álltak, a nagy díszletek pedig nemcsak a játékosoknak, hanem a nézők számára is látványossá tették a versengést. A játék csütörtökön délelőtt vette kezdetét, és a szombat esti döntővel zárult. A versenyző diákoknak gyorsan kellett alkalmazkodniuk a helyzethez, hiszen teljesen véletlenszerűen sorsolták ki a nyolc csapatot, amelyekben különböző nemzeti közösségekhez tartozó diákok közös célért küzdöttek.

Krekuska Róbert, az önkormányzat ifjúsággal megbízott tanácstagja elmondta, jó ötletnek tartja a kezdeményezést, és a helyszín is tökéletesen megfelelt egy ilyen rendezvény lebonyolításához.

– Ennek a tábornak a legfontosabb célja a Vajdaságban élő fiatalok multikulturális identitástudatának elősegítése azzal, hogy itt a fiatalok több napon keresztül együtt versenyezhettek csapatokban, ezáltal megismerhették egymást, az egymás közötti különbségek áthidalása pedig hozzájárult, hogy még inkább közösséggé tudjanak válni.

A szervezők elmondták ez az idei első tábor egyben kísérleti jellegű volt, s a jövőben mindenképp folytatni szeretnék.