2024. május 5., vasárnap
TENISZ - WIMBLEDON

Novak egyedül maradt

Jelena Janković hétfőn búcsút intett Wimbledonnak (fotó: Beta)

Jelena Janković hétfőn búcsút intett Wimbledonnak (fotó: Beta)

A három szerbiai teniszező közül már csak egy maradt versenyben. Novak Đoković rövidítésben elveszítette az első két játszmát a dél-afrikai Kevin Anderson ellen, utána azonban 6:1-re és 6:4-re nyerte meg a harmadik, illetve a negyedik szettet, de mivel besötétedett, a találkozót ma folytatják. Korábban Viktor Troicki és Jelena Janković számára a nyolcaddöntőben ért véget a londoni Grand Slam-torna. Ha Novak ma legyőzi a dél-afrikai Kevin Andersont, holnap a negyeddöntőben a horvát Marin Čilićtyel mérkőzik.

Troicki nagyszerűen kezdett, és valamivel több, mint egy óra játék után már 2:0-ra vezetett. Ekkor úgy tűnt, hogy a szerbet semmi sem állíthatja meg, legkevésbé a kanadai Vasek Pospisil, aki, mint Viktor is, pályafutása első nagy negyeddöntőjéért játszott. Troicki a harmadik játszmában 4:4-ig volt magabiztos az adogatásán, ám a kilencedik játékban megingott, és az egyre jobb kanadai élni tudott az alkalommal. A játszma elveszítése felborította Troicki lelki egyensúlyát, és a folytatásban már csak árnyéka volt annak a teniszezőnek, aki az első három fordulóban, az adogatásain kívül, éppen önbizalmával imponált. Pospisil megragadta a lehetőséget, a meccs végéig még háromszor elnyerte Viktor adogatását, és bejutott a negyeddöntőbe, amelyben a 2013-as bajnok skót Andy Murray lesz az ellenfele, aki a hórihorgas horvát szervakirályt, Ivo Karlovićot múlta felül négy játszmában.

A férfiaknál az ausztrál Nick Kyrgios és a francia Richard Gasquet meccse ígérkezett a nap rangadójának. Ők tavaly is találkoztak Londonban, és az ausztrál akkor 0:2-ről fordított. Gasquet ezúttal is nagyszerűen kezdett, ismét ő nyerte az első két játszmát, a harmadikban azonban a higgadt Kyrgios szépített. Újra fordulat fenyegetett, ám a francia most óvatosabb volt, és erős maradt végig. A negyedik játszma rövidítését nagy csatában meg tudta nyerni, és holnap a svájci Stan Wawrinkával játszik, aki szoros meccsen, két rövidítés után, mégis három játszmában nyert a belga David Goffin ellen.

Jelena Janković varázsa tegnap csődöt mondott. A volt világelső, aki az első három meccsen nem ismert lehetetlent, és a legnehezebb helyzetekből is ki tudott mászni, ezúttal csak részben volt egyenrangú ellenfele a lengyel Agnieszka Radwanskának, aki huzamosabb idő után végre jó helyezésre áll egy fontosabb tornán. Jelena ugyan, nem kis erőfeszítés árán, Radwanska sarkában tudott maradni, de a játszmák hajrájában a lengyel hidegvére és Jelena több önhibája lett a döntő.

A nővérek rangadóján Serena Williams magabiztosan múlta felül Venust, Viktorija Azarenkának sem okozott különösebb gondot a kis svájci Belinda Benčić, mint ahogyan Marija Sarapovának sem a kazah Zarina Dijasz. Az amerikai Madison Keys hátrányból nyert a fehérorosz Olga Govorcova ellen, és a svájci Bacsinszky Tímea is elveszítette az első játszmát, ám a folytatásban már könnyen verte a szokatlan stílusú román Monica Niculescut. A spanyol Garbine Muguruza igazolta, hogy nem véletlenül tartották valamivel esélyesebbnek a dán Caroline Wozniackinál, a nap meglepetését pedig az amerikai Coco Vandeweghe okozta, aki két rövidítésben gyűrte le a Roland Garros döntősét, a cseh Lucie Šafářovát. Ma a női negyeddöntőben így S. Williams–Azarenka, Sarapova–Vandeweghe, Muguruza–Bacsinszky és A. Radwanska–Keys lesz a párosítás.

WIMBLEDON. – Nyolcaddöntő, férfiak: Wawrinka–Goffin 7:6, 7:6, 6:4, Gasquet–Kyrgios 7:5, 6:1, 6:7, 7:6, Pospisil–Troicki 4:6, 6:7, 6:4, 6:3, 6:3, Murray–Karlović 7:6, 6:4, 5:7, 6:4, Federer–Bautista 6:2, 6:2, 6:3 Đoković–Anderson 6:7, 6:7, 6:1, 6:4 – félbeszakadt sötétedés miatt. Nők: S. Williams–V. Williams 6:4, 6:3, Azarenka–Benčić 6:2, 6:3, Sarapova–Dijasz 6:4, 6:4, Vandeweghe–Šafářová 7:6, 7:6, Muguruza–Wozniacki 6:4, 6:4, Bacsinszky–Niculescu 1:6, 7:5, 6:2, Keys–Govorcova 3:6, 6:4, 6:1, A. Radwanska–Janković 7:5, 6:4.

TELFS. – A futures 1. fordulójában: Stanek–Tepavac 6:4, 7:6.

TELAVI. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Argyelán–Sarifova 6:2, 3:1 – félbeszakadt.