2024. május 5., vasárnap

Dačić: A menekültek nem maradhatnak Szerbiában

A szerb külügyminiszter szerint az EU tehetetlen és képtelen megvédeni külső határait – A menekültválság legnagyobb áldozata a Balkán lehet

Akármennyire is fontosak Szerbiának nemzetközi kötelezettségei, illetve vállalásai és akármennyire tiszteli Németországot, illetve az ország menekültekkel kapcsolatos álláspontját, nem engedi meg, hogy a menekültek Szerbiában rekedjenek, húzta alá Ivica Dačić szerb külügyminiszter egy müncheni konferencián, ahol egyebek mellett Szerbia EBESZ-elnökségéről szolt szó.

Ivica Dačić

– Az utóbbi tíz év válságai közül egyiknek a gyökerét sem a Balkánon kell keresni. Sem a gazdasági válságét, sem a nemzetközi terrorizmusét, sem a menekültválságét. Ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy földrajzi fekvése miatt az utóbbi válság legnagyobb áldozata éppen a Balkán lesz. Szerbiát EU-tagállamok veszik körül. Görögország, Bulgária, Románia. Önökhöz a Közel-Keletről érkeznek a menekültek, hozzánk viszont EU-tagállamokból. Vajon meddig leszünk az Önök tehetetlenségének az áldozatai? Mikor kezdik el megvédeni külső határaikat? – fogalmazott Dačić.