2024. július 16., kedd

Hatályba lépett a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó új rendelet

A Hivatalos Közlönyben megjelent a döntés, miszerint az eddigi 43-ról 45 évre módosult az állam költségén történő mesterséges megtermékenyítés korhatára.

Dr Mirjana Uzunović Mako, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) egészségvédelmi részlegének vezetője elmondta, hogy a szabályzatban közölt korhatármódosításának köszönhetően több párt fognak bevonni a mesterséges megtermékenyítés folyamatába.

Szavai szerint minden nő, aki a rendelet meghozatalától, vagyis május 27-től számítva annak hatályba lépéséig, vagyis július 21-ig betöltötték a 45. életévüket, lehetővé válik, hogy csatlakozzanak a mesterséges megtermékenyítés folyamatába.

Emellett azon nők számára is lehetővé válik a részvétel, akik az elkövetkező harminc nap során, vagyis augusztus 20-ig betöltik a 45. életévüket és összegyűjtik a szükséges dokumentációt, majd október 31-ig jelentkeznek a mesterséges megtermékenyítés bizottságánál.

Hozzátette, hogy a tavalyi évben az RFZO költségén a mesterséges megtermékenyítés folyamatán 7200 nő esett át, míg az idei évben idáig 4500 nő, ami 600-al több a múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva.