2024. július 16., kedd

Elek: A tömeggyilkosságot általában egy másik követi

Amikor megtörténik egy tömeggyilkosság, akkor azt általában egy másik is követi, mégpedig egy héttől egy hónapig terjedő időszakon belül – mondta Bojan Elek, a belgrádi Biztonságpolitikai Központ szakembere, írja a 021.rs hírportál.

Elmondta, hogy ez volt az első alkalom, amikor Szerbiában két napon belül két tömeggyilkosság is történt, emiatt pedig nehéz pontosan megállapítani ezen tragédiák kiváltó okait.

– Az Amerikai Egyesült Államokban elvégzett kutatások szerint, ahol a tömeggyilkosságok gyakrabban fordulnak elő, ezeket a bűncselekményeket időbelileg lehet csoportosítani, ami egy hónapot jelent. Ez a folyamat sajnos már Szerbiára is érvényes, mivel az első incidens mindig ihletet ad a következőre. Ezt bizonyítja a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt gyilkosság is, amely után a Ruđer Bošković gimnáziumban történt támadás – magyarázta Elek.

Szavai szerint a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tömeggyilkosság alapos tervezés után következett be, míg a mladenovaci gyilkos pszichikailag összeomlott a helyszínen és ezután kezdett lövöldözni az emberekre.

– A sajtóorgánumok többsége katasztrofális formában közölte a híreket az elmúlt két napban, amellyel ösztönözhetett embereket arra, hogy tömeggyilkosságokat kövessenek el. A szerbiai híroldalak már huzamosabb ideje népszerűsíti az erőszakot és a bűnözést. Emellett Szerbia a lakosok számát tekintve az egyik legjobban felfegyverzett országok közé tartozik a világon – mondta Elek.

Nyitókép: Screenshot/YouTube/Nova S