2024. szeptember 1., vasárnap

Az adatszolgáltatás elutasításáért pénzbírság róható ki

Október elsején kezdődik a mezőgazdasági összeírás

Október 1-jén indulnak az adatgyűjtők, hogy az ország agrárgazdaságaiban feljegyezzék a földekre, az állatállományra, a munkaerőre stb. vonatkozó információkat, melyek útmutatóul szolgálnak majd az államnak a további agrárpolitikai intézkedésekhez. A terepi összeírás december 15-éig tart, a kérdezőbiztosok, akik előzőleg ötnapos kiképzésen vesznek részt, a magukkal vitt laptopon rögzítik a kérdésekre kapott válaszokat.

Az agrárium pillanatnyi állapotának feltérképezése voltaképpen már június 1-jén megkezdődött, három héten át a gazdasági társaságok, földműves-szövetkezetek és más jogi személyek ugyanis saját maguk vihették be adataikat az internetes kérdőívbe. Ez az adatbevitel október 1-je és 15-e között folytatódik. A Köztársasági Statisztikai Intézetben elmondták, a Szerbia területén működő összes agrárgazdaságot számba veszik, státusuktól függetlenül (családi gazdaságok, valamint jogi személyek és vállalkozók gazdaságai). Minden agrárgazdaság számára kötelező az összeírásban való részvétel, és az egész eljárásban nagy figyelmet szentelnek az adatvédelemnek. A kérdezőbiztosok üzleti titokként kötelesek őrizni a kapott információkat.

Az adatszolgáltatás elutasítása, hamis adatok közlése, illetve a hivatalos statisztikai adatokkal való minden visszaélés szabálysértésnek számít és pénzbírság kirovását vonja maga után. 100.000 és 1.000.000 dinár közötti összeggel büntethető a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó jogi személy, ha megtagadja az adatközlést, illetve pontatlan vagy nem teljes adatokat közöl. Ugyanezért a jogi személy (vállalat, földműves-szövetkezet) felelős személyére 30.000– 50.000, mezőgazdasági vállalkozókra, családi gazdaságok tulajdonosaira vagy nagykorú tagjaira 20.000–50.000 dináros pénzbírság róható ki. 30.000–50.000 dináros büntetés fizetésére kötelezhetik az adatgyűjtőt és az összeírásban alkalmazott más személyeket is, ha nem előírásszerűen végzik munkájukat, továbbá 50.000–100.000 dinárral büntethetik az összeírásban illetékes bizottság tagját, aki felhatalmazást kapott a munka elvégzéséhez szükséges pénz kezelésére, ha az eszközöket nem rendeltetésszerűen használja fel.

A mezőgazdasági összeírás keretében statisztikai mintán gyűjtik be az adatokat az öntözésről, állattartási módról, talajművelési módszerekről, műtrágyahasználatról, mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, a gazdasági udvarban található létesítmények állapotáról. A biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési intézkedésekre vonatkozó információkat az agrárminisztérium adatbázisából veszi át, így azok nem jelennek meg a kérdőívben.