2024. május 20., hétfő

Felvételháború

Brüsszel a nyomozásban való együttműködésre kéri Szerbiát

Koszovóban etnikai tisztogatás zajlik, már megkezdődött a szerbek üldöztetése – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Petar Petković, a köztársasági kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója. Rámutatott, az aktuális adatok értelmében eddig a Koszovó északi térségében élő szerbek 11 százaléka hagyta el otthonát és költözött Szerbia középső térségébe. Petar Petković a sajtótájékoztatón felsorolta a koszovói rendőrségnek a napokban végrehajtott akcióit, illetve bevetéseit. Szavai szerint ezeknek kizárólag a szerbek megfélemlítése volt a célja. Szerbia csupán azt követeli az EULEX-től és a KFOR-tól, hogy ne legyen részrehajló – emelte ki Petković, majd megismételte, hogy a pristinai vezetés ellehetetlenítette, hogy az EULEX részt vegyen a banjskai történésekkel összefüggésben megkezdett nyomozásban, de ezt néhány nappal ezelőtt az EULEX cáfolta.

Petković arról is beszélt, hogy szeptember 24-én Banjskában legalább két szerbet hidegvérrel gyilkoltak meg a koszovói rendőrök. Megismételte, hogy a két szerbre azután lőttek rá, hogy korábban megsebesültek és megadták magukat, majd ismét kitért arra, hogy ezeket az állításokat szemtanú is alátámasztotta. Petković megmutatta B.M.-ről, az egyik áldozat holttestéről készített fényképet is, elismerve, hogy érzékeny tartalomról van szó, valamint kiemelte, hogy a fénykép bemutatását engedélyezték a hozzátartozók.

– Igazságügyi szakértőink, akik a fénykép alapján alkottak szakértői véleményt, elmondták, hogy a golyó a bal szemhéján át hatolt be az áldozat testébe, majd a fej jobb oldalán hagyta el testet. Ez arra utal, hogy B. M.-t akkor ölték meg, amikor a hátán feküdt a földön. Az áldozat lábának természetellenes elhelyezkedése arra utal, hogy már megsebesült, mielőtt fejbe lőtték. Tehát sebesült a lába, elesett, a rendőrök pedig ezután végezték ki. Egyébként két pristinai dokumentumban eltérő boncolás napjának dátuma, az egyik szerint szeptember 25-én, a másik szerint viszont szeptember 26-án végezték el a boncolást. Sok részlet tekintetében hazudik Pristina – taglalta Petković.

ÚJABB 200 BRIT KATONA ÉRKEZIK KOSZOVÓBA

A NATO azon korábbi bejelentését követően, hogy fokozza a békefenntartó erők jelenlétét Koszovóban, a brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a szervezet kérésére 200 katonát küld a térségbe. A katonák feltehetőleg a napokban érkeznek meg Koszovóba, ahol csatlakoznak a jelenleg már ott gyakorlatozó 400 brit katonához – tudósított a KoSSev hírportál. A brit védelmi minisztérium abban bízik, hogy a katonák érdemben hozzájárulnak a KFOR erejének és szakmaiságának növeléséhez.

Azután döntöttek a békefenntartó erők jelenlétének fokozásáról, miután folyamatosan elmélyült a feszültség a koszovói rendőrség elleni támadás miatt – emelte ki Dylan White NATO-sajtószóvivő, a Deutsche Welle összeállítása szerint. Hozzátette, a NATO felszólítja Belgrádot és Pristinát, hogy mihamarább folytassák a párbeszédet, mivel ez az egyetlen útja a tartós béke elérésének.

A Deutsche Welle arról is cikkezett, hogy a német hatalmi SDP, FDP és a Zöldek a Bundeswehr koszovói alakulatai jelenlétének fokozását szorgalmazzák, nemcsak a banjskai történések, hanem a szerbiai katonai alakulatok mozgásának okán is.

PRISTINA IS FELVÉTELEKET MUTATOTT BE

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter a Banjska-ügy kapcsán indított nyomozás során begyűjtött bizonyítékok között említette, illetve mutatta be azokat a fényképeket és felvételeket, amelyek szerinte a szeptember 24-i támadásra való felkészülést örökítették meg. A gyanúsított szerbek állítólag a Kopaonikon és a Pasuljanske livade gyakorlótéren készültek a támadásra. A felvételeket egy, a támadás után elkobzott drónban találták meg – közölte Sveçla, aki cáfolta, hogy a három meggyilkolt szerb egyikét azt követően lőtték le, hogy megadták magukat. Felvétel is készült arról, hogy a sebesültek egyikének elsősegélyt nyújtanak a koszovói különleges alakulatok képviselői – érvelt a koszovói rendőrök szabályszerű eljárása mellett, a KoSSev összeállítása szerint.

Együttműködést vár el az EU

Brüsszel elvárja, hogy Szerbia együttműködjön a nyomozásban, mert elengedhetetlen minden körülményt kivizsgálni – közölte Peter Stano, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős sajtószóvivője. Hozzátette, a nyomozás a koszovói rendőrség hatáskörébe tartozik, ez együttműködik az EULEX-szel. Az EU-t aggodalommal tölti el a terrortámadás, továbbá a Koszovó északi térségében talált fegyverek mennyisége, valamint a szerbiai katonai alakulatok jelenlétének fokozása az adminisztratív vonal közelében – hangsúlyozta Stano a Politika napilap szerint.

Nyitókép: Beta