2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Ključ našeg identiteta i opstanka

Torđani su proslavili dan sela i crkveno proštenje

Održali su najveći praznik u Tordi, dan sela i crkveno proštenje. Za narod Torde, ovaj praznik je događaj za očuvanje zajednice, čuli smo od Janoša Dobaija, nosioca izborne liste SVM-a u Žitištu.

– U ovakvim slučajevima se okuplja zajednica, uključujući civilne organizacije i građane, jer više nismo toliko brojni da neko može sam da organizuje ovako veliki događaj, ali to je neophodno, to je ključ našeg identiteta i opstanka. Nadamo se da ćemo i narednih godina slaviti sa ponosom, rekao je nosilac liste.

Centralnu manifestaciju niza programa otvorio je u subotu Jožef Kerekeš, potpredsednik SVM-a, državni sekretar ministarstva finansija.

– Proštenje crkve i dan sela su veoma važni događaji u naseljima u rasejanju, jer u ovo vreme kući dolaze oni koji su već otišli. U takvim slučajevima treba ga iskoristiti za razgovor sa ljudima. Važno nam je da zadržimo zastupanje interesa ovde, lokalno, jer ako ne budemo tamo gde se donose odluke, nećemo moći da utičemo na razvoj jednog naselja kao što je Torda, obrazložio je Jožef Kerekeš, koji je zamolio prisutne u vezi sa predstojećim izborima za EP da svojim glasovima podrže Fides-KDNP.

Centralnu manifestaciju ovog niza programa otvorio je u subotu Jožef Kerekeš (Fotografija Hajnalke Vidač)

Centralnu manifestaciju ovog niza programa otvorio je u subotu Jožef Kerekeš (Fotografija Hajnalke Vidač)

Elvira Kovač, članica predsedništva SVM-a, takođe je istakla značaj opštinskih izbora.

– Za njihov opstanak i buduću realizaciju potrebna je pre svega finansijska podrška, ali i jačanje politike i zastupanja mađarskih interesa, a ovde, u opštini Žitište, to je moguće samo ako svi izađu na glasanje 2. juna, i zaokruže listu koja se nalazi pod rednim brojem 2. „Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor”, koju predvodi Janoš Dobai, saopštila je Elvira Kovač.

Vašar i zabavni park čekali su zainteresovane već u subotu (Fotografija Hajnalke Vidač)

Vašar i zabavni park čekali su zainteresovane već u subotu (Fotografija Hajnalke Vidač)

Nyitókép: Takmičenje u kuvanju je privuklo mnoge učesnike