2024. szeptember 6., péntek

Mindennaposak a provokációk

Putyinnal tárgyalt Moszkvában a szerb államfő

Hiába dolgozik Szerbia minden erejével azon, hogy kompromisszumos megoldást érjen el a pristinai szervekkel Koszovó kapcsán, hiába tartja szem előtt folyamatosan az ország a békének és a stabilitásnak a megőrzését, nem talál partnerre, nem járnak sikerrel a megtett lépések, jelentette ki Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott beszélgetése során Aleksandar Vučić szerb elnök.

Moszkvai látogatása során rendkívül összetettnek nevezte a régió helyzetét, hozzátette, hogy minden egyes kimondott szót és politikai lépést alaposan fontolóra kell venni. Aláhúzta, hogy a jelenlegi periódusban, amikor jelentős gazdasági eredményekről tudunk beszámolni, amikor elégedettek lehetünk az ezen a téren elért eredményekkel, jelentős politikai problémákkal is szembe kell néznünk a régiónkban, s számos olyan helyzetet láthatunk, „amelynek kapcsán nem lehetünk teljesen biztosak a végkifejlet alakulásában.” Vučić szerint egyes esetekben veszélybe is kerülhet a béke és a politikai egyensúly, s nem lehet megjósolni, az ilyen forgatókönyv hova vezetne. Koszovó kérdéséről szólva hangsúlyozta: még nagyon messze állunk a megoldástól, éppen a fentebb említett okok, a másik fél elutasító álláspontja miatt. A provokációk, Pristina részéről, mindennaposak, értékelte.

A szerb elnök kiemelte, mindig nagy megtiszteltetést jelent számára az, ha Putyinnal találkozik, a mostani eszmecserének pedig különösen nagy jelentősége van. Köszönetet mondott az orosz államelnöknek azért a szilárd álláspontért is, amit Oroszország képvisel a nemzetközi kapcsolatokban Szerbia esetében.

Putyin arra emlékeztetett, hogy a két ország nemrégiben ünnepelte diplomáciai kapcsolatainak 180. évfordulóját, s mint mondta, jól emlékszik Vučić legutóbbi, május 8-i és 9-i moszkvai látogatására is. Úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy azóta tovább növekedett a két állam közötti kereskedelem mértéke, különösen pedig annak ténye, hogy ez a növekedés megállíthatatlannak látszik. Tavaly a növekedés 23 százalékos volt, az idén az első félévben 13 százalékos, mutatott rá az adatokra az orosz államfő. Mint közölte, növekvőben van az orosz beruházások száma is Szerbiában, értéke mostanra meghaladta a négymilliárd dollárt.