2024. szeptember 6., péntek

Koszovóról – a legapróbb részletekig

Vlagyimir Putyin megértéssel fogadta Szerbia Koszovóval kapcsolatos aggályait, és baráti viszonyulásáról biztosította a szerb elnököt – Moszkvai látogatáson Aleksandar Vučić

A gazdaság fejlődik, a kereskedelmi adatok jók, elégedettek lehetünk a reformok hatásával is, a régió politikai problémái mégis aggasztóak – foglalható össze röviden Aleksandar Vučić szerb államfő Moszkvában közölt álláspontja az ország helyzetével kapcsolatban. Hiába dolgozik Szerbia minden erejével azon, hogy kompromisszumos megoldást érjen el a pristinai szervekkel Koszovó kapcsán, hiába tartja szem előtt folyamatosan a béke és a stabilitás megőrzését, nem talál partnerre, nem járnak sikerrel a megtett lépések – jelentette ki Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott beszélgetésben Aleksandar Vučić szerb elnök. Moszkvai látogatása során rendkívül bonyolultnak nevezte a régió helyzetét, minden egyes kimondott szót és politikai lépést alaposan fontolóra kell venni. Aláhúzta, hogy éppen most, amikor jelentős gazdasági eredményekről tudunk beszámolni, amikor elégedettek lehetünk az ezen a téren elért eredményekkel, súlyos politikai problémákkal is szembe kell néznünk a régiónkban, s számos olyan helyzetet láthatunk, „amelynek kapcsán nem lehetünk teljesen biztosak a végkifejlet alakulásában”. Vučić szerint egyes esetekben veszélybe is kerülhet a béke és a politikai egyensúly, s nem lehet megjósolni, az ilyen forgatókönyv hova vezetne. Koszovó kérdéséről szólva hangsúlyozta: még nagyon messze állunk a megoldástól, éppen a fentebb említett okok, a másik fél elutasító álláspontja miatt. A provokációk Pristina részéről mindennaposak – értékelte.

A szerb elnök kiemelte, mindig nagy megtiszteltetést jelent számára, ha Putyinnal találkozik, a mostani eszmecserének pedig különösen nagy jelentősége van. Köszönetet mondott az orosz államelnöknek azért a szilárd álláspontért is, amit Oroszország képvisel a nemzetközi kapcsolatokban Szerbia esetében.

– Rendkívül elégedett vagyok az orosz–szerb kapcsolatok alakulásával. Ez a két ország közötti nyitott, konstruktív, gyümölcsöző dialógus eredménye. A nemzetközi színtéren is nagyon jók a Szerbia és Oroszország közötti viszonyok. Köszönettel tartozom Önnek, amiért kitart korábban megfogalmazott szilárd álláspontja mellett, mellyel a nemzetközi jogrendszert s ezzel együtt Szerbia nemzeti és állami érdekeit is védi – jelentette ki Vučić Putyinnal beszélgetve.

A szerb államfő arról biztosította orosz kollégáját, hogy nem lesz változás az ország katonai beállítottsága tekintetében, közölte, hogy a semlegesség mellett foglal állást, s arra emlékeztetett, hogy jelenleg éppen Szerbia az egyetlen olyan ország a Nyugat-Balkánon, amelyik nem kíván csatlakozni egyetlen katonai tömbhöz sem.

MEGHÍVÁS, AJÁNDÉKKAL

A gazdasági kapcsolatokról beszélve megállapították, hogy a két állam között ezen a téren erősek a szálak, ami nem jelenti azt, hogy nem lehet a jövőben tovább mélyíteni a gazdaság területén az együttműködést. Vučić Belgrádba invitálta az orosz államfőt, azt mondta, egy ilyen látogatás hatalmas megtiszteltetést jelentene az országnak és polgárainak egyaránt, majd egy könyvet ajándékozott Putyinnak, a Csodálatos Szerbiám címűt, melyet orosz alkotók állítottak össze. Két vagy három héten belül eldől, mikor érkezik Belgrádba az orosz elnök.

MEGBESZÉLTÉK, DE NEM ÁRULJÁK EL

A találkozót követően a sajtónak is nyilatkozott Aleksandar Vučić. Mint elmondta, a nemzetközi politika lényeges eseményeiről is hallott Putyintól, a hangsúlyt mégis, természetesen, a kétoldalú kapcsolatokra helyezték. Kijelentette, hogy Koszovó kérdése kapcsán a legapróbb részletekig mindenről tájékoztatta az orosz államelnököt, aki megértéséről és baráti viszonyulásáról biztosította. Ismertette, milyen elvárásokat fogalmaztak meg Szerbiával szemben a nagyhatalmak, s hogy hogyan tervez azokkal kapcsolatban reagálni Szerbia. Az újságírók érdeklődésére válaszolva úgy fogalmazott, konkrét lépéseket is megbeszélt Putyinnal, ezeket azonban nem tárhatja a nyilvánosság elé. Annak a véleményének adott hangot, hogy Oroszország „az igazságban érdekelt”, ez a baráti állam azon munkálkodik, hogy Szerbia megvalósíthassa saját vitális érdekeit. Köszönetet mondott mindezért vendéglátójának. A bosznia-hercegovinai választások, a macedón referendum sikertelenségének témáját is körüljárták a politikusok.

AZ OROSZ MÉDIA A GONDOKRA FIGYELT

Putyin a médiának adott nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a két ország nemrégiben ünnepelte diplomáciai kapcsolatainak 180. évfordulóját, s mint mondta, jól emlékszik Vučić legutóbbi, május 8-i és 9-i moszkvai látogatására is. Úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy azóta tovább növekedett a két állam közötti kereskedelem mértéke, különösen pedig annak ténye, hogy ez a növekedés megállíthatatlannak látszik. Tavaly a növekedés 23 százalékos volt, az idén az első félévben 13 százalékos, mutatott rá az adatokra az orosz államfő. Mint közölte, növekvőben van az orosz beruházások száma is Szerbiában, értéke mostanra meghaladta a négymilliárd dollárt.

Az orosz média is meglehetősen nagy jelentőséget tulajdonított a szerb elnök moszkvai látogatásának. Mindegyik csatorna közölte Vučić ott-tartózkodásának és megbeszéléseinek hírét. Sok közülük rámutatott a Balkánon uralkodó instabil politikai helyzetre, s ebbe a kontextusba helyezve nevezte lényegesnek a szerbiai vezető Putyinnal való találkozását.