2024. szeptember 6., péntek

Még a napirendet sem szavazták meg

A parlamenti képviselők többsége a Belgrád–Priština-párbeszéd iránt érdeklődött

A köztársasági parlament ma képviselői kérdésekkel kezdte meg az idei őszi rendes ülésszakát. Az ellenzéki képviselők számos kérdést tettek fel a koszovói tárgyalások kapcsán, és nem kevesebb mint 170 javaslatot tettek a napirend kibővítésére. A beterjesztett javaslatok megvitatására már nem került sor, mert ebédszünet után a parlamenti képviselők többsége elhagyta az épületet, így több mint fél óra próbálkozás után sem sikerült annyi képviselőt toborozni az ülésterembe, hogy folytathassák a munkát.

Amíg folyt a munka, a képviselők több kérdést is feltettek annak kapcsán, hogy tulajdonképpen ki vezeti a Belgrád–Priština-tárgyalásokat, továbbá szükség van-e mindenképpen arra, hogy Szerbia reagáljon a koszovói provokációkra, és ha igen, hogyan kellene azokra reagálnia. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője szerint Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfőnek Koszovó és Metóhia kapcsán nem az elválasztás szót, hanem leválást kellene alkalmaznia. Szerinte a déli tartomány kapcsán sem az egyik, sem a másik nem lehet elfogadható megoldás. A 12 szerb többségű községnek a szerb jogrendszerben kellene maradnia, az albán többségű községeknek pedig teljes körű autonómiát kellene felajánlani Szerbia határain belül.

Đorđe Vukadinović, az Új Szerbia és a Szerbia Megmentéséért Mozgalom koalíciójának képviselője is arra kérdezett rá, hogy a szerb fél a tárgyalások során miért bagatellizálja az 1244-es határozatot. Véleménye szerint Szerbiának nincs határozott álláspontja ennek a rezolúciónak a kapcsán.

A képviselői kérdések kitértek Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolására is, a belügyi szervek ugyanis még mindig nem hoztak nyilvánosságra semmit a merénylet kapcsán. Elhangzott kérdés a Savamala területén történt, álarcosok jelenlétében végrehajtott éjjeli épületbontás ügyében is, ami már három éve húzódik, és még mindig nem nevezték meg a bontás elrendelőit, illetve végrehajtóit. Az ellenzéki képviselők arra is rákérdeztek, mikor távolítják el a Kopaonikról azt a többemeletes épületet, amit a természetvédelmi területen építettek fel engedély nélkül.

Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt képviselője Rodoljub Šabićhoz, a közhasznú információk biztosához intézte kérdését, miszerint igaz-e, hogy 1,3 millió dinárt költött az üzleti utazásaira.

Enis Imamović, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt képviselője a napokban Novi Pazarban történt tűzesetre tért ki, Nebojša Stefanović belügyminiszterhez intézte a kérdést: hogyan történhet meg, hogy egy 120 ezer lelket számláló városban a tűzoltóegységek nem rendelkeznek a tűzoltáshoz szükséges felszereltséggel.

A több mint egy órán át tartó kérdésfeltevések után kezdték meg a képviselők az ülés napirendjének meghatározását, aminek a kibővítésére az ellenzék több mint 170 javaslatot nyújtott be. Az előterjesztettek közül, amit sikerült az ellenzéki képviselőknek bemutatniuk a 14 órai ebédszünetig, a képviselők egyet sem támogattak. A napirend meghatározását délután három órakor folytatták volna, ám több mint fél óra figyelmeztetés, szünetelrendelés után sem sikerült a hatalmi pártból annyi személyt visszacsábítani az ülésterembe, hogy meglegyen a munka folytatásához szükséges létszám. Így Maja Gojković házelnök holnapra halasztotta az ülés folytatását.

Egyébként a hosszabb nyári szünet után összehívott első ülés napirendjén több, környezetvédelmet érintő pont szerepel: a környezetvédelmi kerettörvény, Szerbia és Horvátország kétoldalú megállapodása a környezetvédelem terén, továbbá az afrikai-eurázsiai vándormadarak vízi élőhelyének megőrzésére vonatkozó megállapodás, illetve a denevérek populációjának védelmét érintő európai megállapodás is.

Napirenden szerepel még a Zombori Alapfokú Bíróság elnökének felmentése, valamint több parlamenti bizottság tagjainak cseréje is.