2024. szeptember 6., péntek

Módosítanák a szociális segély feltételeit

Az esélyegyenlőségi biztos nem tartja igazságosnak az ingatlan területével kapcsolatos kikötést

Brankica Janković, esélyegyenlőségi biztos indokoltnak tartja a szociális segély bizonyos feltételeinek a módosítását. Értékelése szerint egyesek hátrányos helyzetbe kerülnek a birtokukban álló földterülettel, vagy a házuk, lakásuk területével kapcsolatos kikötés okán.

Sokan vannak olyanok, akik valóban rászorulnak a szociális segélyre, ugyanakkor a tulajdonukban lévő föld, vagy ingatlan területe miatt  nem kaphatják meg azt, érvelt Janković.

– Sok idősebb polgár, elsősorban az ország rurális térségeiben, szegénységben él, annak ellenére, hogy 0,5 hektár, vagy akár több termőföld áll a birtokukban, hiszen már nem tudják megművelni a földet, vagy nem tudják megszervezni annak a megmunkálását. Arról se feledkezzünk meg, hogy nem mindenhol lehet bérbe adni a földet. Ezek az idősek szegénységben élnek, házuk rossz állapotban van, ha vannak is gyerekeik, ők gyakran távol élnek szüleiktől. Mindennek okán indokoltnak tartom, hogy a szociális segély elnyerésének ezen feltételét módosítsák, vagy helyezzenek hatályba kapcsolódó feltételt – taglalta Janković.