2024. szeptember 5., csütörtök

Több újszülöttet, több munkahelyet

Folytatta országjáró körútját a köztársasági elnök

Raškát, Tutint, Kraljevót, Vrnjačka Banját és a Bogut tájfalut is felkereste országjáró elnöki kampányának mai programjában Aleksandar Vučić államfő. A polgárokkal folytatott kötetlen hangvételű beszélgetések a natalitás, Koszovó és a munkahelyek témái köré épültek fel. Raškában a koszovói szerbek képviselőivel találkozott, a többi között Marko Ðurić, a szerb kormány Koszovó-irodájának vezetője is részt vett a beszélgetésen. Azt üzente a déli tartomány szerbségének: az állam nem fogja megengedni, hogy bántódásuk essen. Mint mondta, az országvezetés a provokációkra is békésen, a párbeszéd szándékával válaszol, ez azonban nem gyengeségét tükrözi, hanem azt, hogy a megoldást keresi. Mint mondta, senki sem támadhat rá a koszovói szerbségre, így Pristina sem. Hozzátette: a hivatalos szerb politika nem a hivalkodásra alapszik, mint korábban, amikor a dicsekvők az első adandó alkalommal megfutamodtak, ha veszélyt észleltek.

Vučić a szerb gazdaság eredményei miatt nem aggódik, mint mondja, sínen vagyunk. Aggasztják azonban az államfőt a regionális politikai körülmények, elsősorban Pristina felelőtlensége. Konkrétan az, hogy nem teljesítette a brüsszeli megállapodás legfontosabb elemét, a szerb községek közösségének megalapítását, ugyanakkor százszázalékos vámmal sújtotta a szerb árut.

Vučić az emberekkel beszélgetve kitért arra is, hogy hiába az államvezetőség minden igyekezete, ha ők nem segítenek a jövő megteremtésében, ezt pedig mindenekelőtt a natalitás növelésével tehetik meg.

– Nagyon fontos lenne, hogy sokkal több gyerek szülessen, mint ma. Ha ehhez az kell, hogy az országban több legyen a munkalehetőség, megteremtjük. Ha pedig nem lesz több gyermek, eltűnik a nép. Ezt minden egyes embernek meg kell értenie – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Hozzátette: ez nem kötelezettség, hanem a jövőbe tekintés, a realitás alapja.

A koszovói szerbeknek még egy üzenetet továbbított: ne csatlakozzanak a koszovói hadsereghez, amelyben most van folyamatban a toborzás. Pristina természetesen azt szeretné, ha sok szerb lenne a katonasága kötelékében, ezzel is alátámasztva a nemzetközi közösség előtt a szerbek iránti elkötelezettségét. A koszovói hadsereg voltaképpen albán katonaság lesz, mutatott rá az államfő, s arra kérte a szerbeket, ne üljenek fel az ígéreteknek, s ne vállalják a seregben a szolgálatot.