2024. szeptember 5., csütörtök

Újabb hangok Belgrádban

A fővárosban szombaton ismét tüntettek Vučić kormánya ellen

Belgrádban tizenkettedszer is összegyűltek a polgárok, hogy tiltakozzanak a jelenlegi hatalom ellen.

Az egybegyűltekhez Rade Panić a szerb orvosok és gyógyszerészek szakszervezetének elnöke és Dr. Žarko Trebješanin pszichológus szólt.

A polgárok a Belgrádi Egyetem Filozófiai Karának épülete előtt felállított alkalmi bódékban lehetőségük nyílt aláírni a Polgárokkal kötött szerződést.

A szokásos jelmondatokkal ellátott transzparensek között megjelent egy új is, amely a helyi közösségek független képviselőinek csoportját hirdette.

Ezt a csoportosulást mintegy 700 szerbiai helyi közösség közgyűlései tanácsnokainak aláírásával alapították, nevükben Dragana Rakić a Demokrata Párt alelnöke szólt az egybegyűltekhez

– Azok, akik ma itt egybegyűltek azt mondják: Elég! Azért alapítottuk meg a Független Képviselők Csoportosulását, mert nem tűrjük tovább a nyomásgyakorlást, a fenyegetést, a kirúgást, az ultimátumokat. Közülünk sokan voltunk kitéve mindenféle lelki és nem ritkán fizikai zaklatásnak – Dragana Rakić azt is hozzátette, pontosan tudja mi az ára annak, hogy 687 független képviselő ma Belgrádban megjelent és felemelte a szavát, különösen azokban a kicsi közösségekben számít következményekre, ahol csak a hatalmi párt diktál.

Az országban ezen a héten is csütörtökön kezdődtek a tüntetések, a fővároson kívül Újvidék, Niš, Mladenovac, Pancsova, Kraljevo, Kruševac, Požega, Szabadka, Valjevo, Nagykikinda, Užice, Požarevac, Vranje, Čačak, Aranđelovac, Smederevo, Vranje, Paraćin, Leskovac, Aleksinac is helyszínül szolgált a polgárok megmozdulásainak.

A tüntetések tavaly november 30-án Kruševacon robbantak ki, amelyen az egybegyűltek azt követelték kerítsék kézre Borko Stefanović, az ellenzéki szövetség egyik vezetőjének támadóját.