2024. szeptember 5., csütörtök

Kilátástalannak tűnik a brüsszeli párbeszéd

Az EU vezető tisztségviselőit jelenleg nem is érdekli igazán a brüsszeli párbeszéd

A Koha Ditore pristinai napilap elemzése szerint nem sok esély van arra, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője mandátumának a lejárta előtt megállapodás születik Belgrád és Pristina között.

Emellett az sem valószínű, hogy a párbeszéd szeptemberig folytatódik.

A lapnak nyilatkozó elemzők nem hisznek abban, hogy az év első felében sikerülne pontot tenni a kötelező erejű megállapodásra, szerintük Mogherini és az EU egyéb vezető tisztségviselőinek ezzel kapcsolatos optimizmusa alaptalan.

Az elemzők értékelése szerint az egyik alapvető gond az, hogy a párbeszédben érintetteket személyes célok vezérlik: Hashim Thaçi abban bízik, hogy a brüsszeli párbeszédben való részvételének okán megmenekül a büntetőjogi felelősségre vonástól Hágában; Mogherini a Nobel-békedíjban reménykedett; Vučić pedig titkon arra vágyott, hogy sikeresebb politikus legyen Miloševićnál. Mogherini megtette, amit megtehetett, az EU a brüsszeli párbeszédhez való viszonyulása majd csak az európai parlamenti választások megtartása után kristályosodik ki, húzták alá az elemzők, azt is kifejtvén, hogy az EU vezető tisztségviselőit jelenleg nem is érdekli igazán a brüsszeli párbeszéd.