2024. szeptember 5., csütörtök

A hatalom és az ellenzék konszenzusában reménykednek

Ha júniusban előrehozott választásokat tartanak, az lesz a kilencedik ilyen alkalom a többpárti rendszer bevezetése óta

A Szerb Haladó Párt elnökségének ülését követően folytatódnak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy vajon előrehozott választásokat tartanak-e idén júniusban, vagy 2020 márciusában rendes választásokat. Vladimir Goati politikai elemző szerint inkább várni kellene 2020 tavaszáig, a hatalom és az ellenzék abban az esetben ugyanis lehetőséget kapna, hogy közös nevezőre jussanak a választások feltételeivel kapcsolatban. Goati szerint fontos, hogy a választások legitimek legyenek. Amennyiben a nemzetközi közösségnek, vagy a hatalomnak ellenkező lenne a benyomása, az kedvezőtlenül befolyásolná Szerbia megítélését és aláásná az ország eddigi előrehaladását, nyomatékosította Goati, aki a Beta hírügynökség jelentése szerint azt is fontosnak tartja, hogy a következő választásokat megfelelő módon szervezzék meg külföldön, az elvándorolt szerbiai állampolgárok számára.

Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért végrehajtó igazgatója a törvényes határidőkre emlékeztetett, mondván, hogy ha júniusban tartanak választásokat, akkor arról legkésőbb áprilisban dönteni kell. A többpárti rendszer bevezetése óta ezek lennének a 12 parlamenti választások, ezen belül pedig a 9-ik rendkívüli választások, tette hozzá Klačar, mondván: ha júniusban lesznek választások, nem valószínű, hogy a választási feltételek jobbak lesznek, mint korábban, hiszen rövid az idő ahhoz, hogy bármi módosuljon. Rövidtávon az lenne a legfontosabb, hogy a szavazatszedő bizottságok tagjai megfelelő képzésben részesüljenek, az elektronikus médiumok felügyeletéért illetékes testület pedig érdemben vizsgálja felül a médiumok magatartását a kampány ideje alatt, emelte ki a CeSID végrehajtó igazgatója.

Zoran Panović újságíró az N1 tv-nek nyilatkozva kétkedésének adott hangot az előrehozott választások megtartásával kapcsolatban, szerinte sem a hatalom, sem az ellenzék nem vágyik ezekre. Ahhoz, hogy az országban az eddigiekhez képest megfelelőbb feltételeket biztosítsanak a választások megtartásához, legalább hat-kilenc hónap munkára van szükség, véli Panović, aki azt is hozzátette: még ha igazságossá és megfelelővé is válnak a választások feltételei, egyáltalán nem biztos, hogy az ellenzék képes lenne felülkerekedni a haladó párton.