2024. szeptember 5., csütörtök

Nem támogatták Vajdaság finanszírozását

A hatalmi koalíció elvetette a tartományra vonatkozó rezolúciót

A köztársasági képviselőház ma nem szavazta meg a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot, sem pedig a Vajdaságra vonatkozó rezolúciót, amelyet Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, és két képviselőtársa, Olena Papuga és Nada Lazić terjesztett a parlament elé. A két törvényjavaslatra 23 módosítási indítvány érkezett, amit a szavazást megelőzően vitattak meg a képviselők. Čanak kiemelte, ezzel a hatalmi párt bizonyította, nem kívánnak keretet adni az alkotmányjogi rendszernek.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) az Alkotmányra hivatkozva nyújtotta be a tartomány finanszírozásáról szóló törvényjavaslatát, kiemelve, hogy ezt a törvényt már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna hozni. A törvényjavaslat szerint a tartomány költségvetése az állami költségvetés legalább 7 százalékát kell, hogy kitegye, azzal, hogy az állami költségvetést a kiadások és a bevételek függvényében kell tervezni.

A Szerb Haladó Párt képviselői már a törvényjavaslatok általános vitájánál leszögezték, nem támogatják azt, mert nem gondolják, hogy Vajdaság lakóinak másoknál kiváltságosabb helyzetben kell lenniük, az országban minden polgár egyenlő elbírálást érdemel. A haladók szerint az ilyen törvényjavaslatok csak felborítják az ország pénzügyi rendszerét. Miközben a tartomány sem szenvedett semmiben hiányt, az elmúlt években számos nagy projektum megvalósult, illetve folyamatban van.

A hatalmi koalícióból csupán Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője jelezte, hogy a VMSZ képviselői támogatni fogják a törvényjavaslatot, hiszen mint kiemelte, nem szavazhatnak a Vajdaságot érintő kezdeményezések ellen.

A Szerb Radikális Párt képviselői azzal vádolták meg Čanakot, hogy Vajdaság Szerbiától való elszakadásához kíván hozzájárulni. Az ellenzék többi tagja, mindenekelőtt a Szerbiáért Szövetség tagjai pedig – miként a korábbi ülések során is – bojkottálták az ülést, a képviselőház előcsarnokából követték annak menetét.

Vajdaság rezolúciója ellen a hatalmi koalíció egyhangúan szavazott.

A napirenden szereplő két törvényjavaslat megvitatását a képviselői kérdések előzték meg. Vojislav Šešelj, az SZRP képviselője ezúttal is kábítószer-kereskedelemmel gyanúsította meg Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert, majd Nebojša Stefanović belügyminiszterhez intézte kérdését: a belügy miért engedi, hogy Ljajić a bűncselekményből szerzett pénzből vásárolja fel Novi Pazart.

Muamer Bačevac, Ljajić Szociáldemokrata Pártjának képviselője a miniszter védelmére kelt, mondván Šešelj már jó ideje butaságokat hord össze. Ezt követően rákérdezett egy Zimonyban történt balesetre, amelyben egy Novi Pazar-i egyetemi hallgató vesztette életét. Rákérdezett, miért nem jelentek meg a gázoló nevének kezdőbetűi sem a médiában. Arra kérte az igazságügyi minisztériumot, fordítsanak nagyobb figyelmet a balesetnek és az ügyészség tájékoztassa a közvéleményt annak részleteiről.

Aleksandar Marković, az SZHP képviselőjét az érdekelte, hogy a belügyi szervek eljárást indítanak-e Boško Obradović, Dragan Đilas és Vuk Jeremić ellen, miután berontottak az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) székházába, és arra biztatták követőiket, hogy csapjanak össze a rendőrséggel.