2024. szeptember 5., csütörtök

Meghosszabbítják a traktorok regisztrációját

Zlatibor Lončar: Az egészségügyi kerettörvények hatékonyabb egészségügyi ellátást nyújtanak majd

A köztársasági képviselőház ma megkezdte két egészségügyi kerettörvény, az egészségügyi biztosításról szóló, illetve az egészségvédelemről szóló törvényjavaslat általános vitáját. Mint Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ismertette, a két törvény újabb alapokra helyezi majd az egészségügyi rendszert, hiszen egyrészt támogatja a népesedési politikát, másrészt pedig a tudatos egészségvédelemre ösztönöz, illetve lehetőséget nyújt arra is, hogy az egészségügyi dolgozók plusz keresetre tegyenek szert törvényes keretek között.

Az egészségügyi biztosításról szóló törvény alapján azoknak a gyermekeknek az esetében, akik súlyos betegségben szenvednek, olyan betegségben, amely gyógykezelése huzamosabb időt, éveket vesz igénybe, és a szülő betegszabadságra kényszerül, az ápolás időszakában, a betegszabadság idején a szülő megkapja majd a havi járandósága 100 százalékát. Mint arra az egészségügyi miniszter rámutatott, ebben a nehéz időszakban a szülő teljes mértékben a gyermek gyógykezelésével foglalkozhat, hiszen nem kerül veszélybe a család anyagi biztonsága.

Lončar kiemelte, eddig csak a sürgős egészségügyi ellátásra jogosultak azok, akik nem rendelkeztek egészségügyi kártyával. Ezek után palliatív ellátásban is részesülhetnek, az oltás felújítását is megoldhatják, valamint a szűrővizsgálatokra is elmehetnek azok, akiknek nincs egészségügyi kártyájuk. Emellett a biztosítás felismeri majd a mezőgazdasági termelőket is, illetve a külföldi nyugdíjjal rendelkező, de Szerbiában élő polgárok egészségügyi biztosítását is.

A parlament napirendjén szerepel a közlekedésbiztonsági törvény módosítása is. Marija Obradović, a parlament belügyi bizottságának elnöke, a Szerb Haladó Párt képviselője rámutatott, miután kiderült, hogy nem lehet azt a rendelkezést alkalmazni, miszerint április 3-ától a robogókat, a traktorokat, valamint a motokultivátorokat is évente kelljen regisztrálni, a törvénymódosítással hatályon kívül helyezik ezt a rendelkezést, vagyis meghosszabbítják a bejegyeztetés érvényességét. Obradović rámutatott, ezzel 443 ezer termelőt mentenek fel a plusz kiadásoktól. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy csak a múlt évben a traktorokkal kapcsolatos közlekedési balesetekben 34 személy vesztette életét, és további 394 személy szerzett könnyebb, vagy súlyosabb sérüléseket. Ezek a mutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyobb odafigyelést igényelnek ezek a járművek, az új törvénymódosítás nem veszélyezteti a közlekedés biztonságát, hiszen a járműtulajdonosok ezek után is kötelesek karbantartani járműveiket és munkagépeiket.