2024. szeptember 13., péntek

Az „ultranacionalisták” visszatérése

A Reuters felmérése szerint az SZRP a harmadik legtöbb szavazatot elnyerő párt lehet

A Reuters Hírügynökség elemzései alapján az április 24-ei választások után az „ultranacionalisták” visszatérnek majd az országos parlamentbe. A hírügynökség szerint ezt a jelenséget a polgárok között az Aleksandar Vučić Európa-barát álláspontjával való elégedetlenség és a megszorítási intézkedések váltják ki.

A brit hírügynökség szerint az ultranacionalisták valószínűleg nem hatnak ki a kormányfő erős kormányzására, de mindenképpen kihasználnak majd minden lehetőséget arra, hogy támadják őt az európai úton és megtesznek majd mindent, hogy megnehezítsék az EU-csatlakozást.

A Reuters mindenek előtt Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt vezetőjét emeli ki, akinek a népszerűsége nőtt, amióta a hágai nemzetközi törvényszék felszabadította őt minden vád alól, de a Dveri Mozgalmat is ide sorolja, akik oroszbarát és NATO-ellenes álláspontot képviselnek és követelik az EU-integráció megállítását.

A felmérések azt mutatják, hogy ez a két csoport átlépi a választási küszöböt és akár 25-30 hellyel részt vesznek majd a 250 fős parlamentben.

Ezek a felmérések rámutatnak ugyanakkor arra is, hogy a legtöbb szavazatot a Szerb Haladó Párt kapja majd, de az SZRP, amelynek 2012-ben és 2014-ben nem sikerült bekerülnie a parlamentbe, az idei választások után a harmadik legtöbb szavazatot kapott párt lehet. A Reuters kiemeli, Šešelj beszédeiben legtöbbször a NATO-bombázások miatt neheztel, és Jagodinán is ennek adott hangot, amikor azt mondta: „Az EU-t a NATO államai alkotják. Ők bombáztak minket, majd elvették tőlünk Koszovót.”

A diplomáciai forrásra hivatkozva a Reuters kiemeli, hogy az ultranacionalisták visszatérése egyelőre nem okoz aggodalmat az EU-n belül, hiszen Vučić kizárta a jobboldali pártokkal való együttműködést.

A radikálisok és a Dveri is választások előtti megállapodást kötött a Szerbiai Demokrata Párttal, és azt ígérik, hogy megállítják a magánosítást, támogatást adnak a mezőgazdasági termelőknek és magas vámot szabnak majd ki a behozatali árura, hogy ezzel is megóvják a hazai termelőket, emlékeztet a hírügynökség.