2024. szeptember 13., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

„Biztosítsuk gyermekeinknek az anyanyelven való fölvételizést”

Puskás János, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje

Puskás János 1970-ben született Nagybecskereken. Az általános iskola elvégzése után a nagybecskereki egészségügyi középiskola gyógyszerész szakán érettségizett. A nagybecskereki Műszaki Egyetemen szerzett oklevelet mint informatika tanár, majd Belgrádban fizika-technika szakon diplomázott.

Puskás János

Puskás János

Jelenleg a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola tanára,  fizikát és műszaki ismereteket ad elő. A Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesületének a megálmodója és az elnöke, annak megalakulása óta. A második mandátumát tölti Nagybecskerek város képviselő-testületében. A VMSZ nagybecskereki városi szervezetének alelnöke és a VMSZ nagybecskereki helyi szervezetének elnöke. 2003 óta a VMSZ tagja.

Puskás János tartományi képviselőjelöltként az április 24-i választások fontosságát hangsúlyozta a VMSZ nagybecskereki kampányzáró rendezvényén.

–Tanárként szóltam az egybegyűltekhez és minden választóhoz. Most a pontos válasz a kettes, az ötös és a hatos. Ezeket a számokat kell bekarikázni. Ez lesz a 24-i tét. Pótvizsga nem lesz.

Mi az, ami létfontosságú az itteni közép-bánáti szórványmagyarság szempontjából?

– A Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökeként és tanárként kiemelném, hogy itt a szórványban az iskolabusz rendkívül fontos. Nem azért, mert a kislányomat elviszi a Kolibri óvodába, hanem mert sok gyermek így utazik a magyar iskolába is. Igaz, talán kevesen lesznek az iskolában, kevesebb a magyar gyerek. De a kis létszámú tagozatokat meg kell vigyázni, meg kell tartani, ameddig csak lehet. Székelykevéről, Bégaszentgyörgyről is ide járhatnak Nagybecskerekre a magyar tannyelvű középiskolai osztályokba a diákok. Ezt nagyban segíti a két kollégium is, a muzslyai Emmausz fiúkollégium és a nagybecskereki leánykollégium. Bízok abban, hogy a Zárda ügyének a lezárása – illetve az egykori Leánynevelő Intézet visszaszármaztatása – is tovább erősíti majd a magyar tannyelvű oktatás megmaradásának esélyét Közép-Bánátban – mondja Puskás János.

Mivel lehetne itthon tartani a fiatalokat?

– Biztosítani kell gyermekeink számára az anyanyelven való fölvételizést – minden szinten. Fel kel tölteni az újvidéki Európa Kollégiumot is. A tehetséges fiataljainkat itthon kell tartani, és munkahelyeket kell biztosítanunk számukra. Ha kell, akkor anyagilag is arra kell serkenteni a fiatalokat, hogy vállalkozzanak, és azokat is támogatni kell, akik munkahelyeket biztosítanak. A gazdaságfejlesztési stratégia elemei és a Prosperitati Alapítvány pályázatai erre feltételeket biztosítanak, és lehetőséget adnak. A jogi hátteret nézve Vajdaság hatásköreit, annak bővítését kell szem előtt tartani, és nem utolsósorban fontos Vajdaság tartomány finanszírozásának a rendezése is. Lényeg az, hogy előre nézzünk, de jobbra és balra is. Úgy, hogy közben vigyázzunk magunkra, és fogjunk össze. Akkor az eredmény nem marad el – mondja Puskás János, a VMSZ tartományi képviselő-jelöltje.