2024. szeptember 13., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

„A szülőföldön, magyarként való megmaradásunk a legfontosabb feladat”

Sztojkó József a VMSZ nagybecskereki önkormányzati listavezetője

Sztojkó József Nagybecskereken született 1975-ben. A középiskolát a Nikola Tesla villamossági és építészeti középiskolában végezte. A nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Karon diplomázott számítástechnika szakon, a matematika tanári oklevelet pedig az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karán szerezte meg 2010-ben. Matematikatanárként dolgozik a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában.

Sztojkó József (Fotó: Kecskés István)

Sztojkó József (Fotó: Kecskés István)

2004 óta tagja a VMSZ-nek. A nagybecskereki Városi Tanács tagja, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnöke. A párt önkormányzati listavezetője.

Nagybecskereken megtörtént az, amire még nem volt példa: a VMSZ-nek – alig két és fél nap alatt – sikerült másodiknak összegyűjteni a szükséges számú aláírást.

– A VMSZ nagybecskereki városi szervezete az idei választásokon a kettes szám alatt szerepel. Ez annak köszönhető elsősorban, hogy az utóbbi pár évben a tagságot majdnem megkétszereztük. Másodsorban pedig annak, hogy összehangolt munka folyik a szervezetekben. Mindenki tudja a feladatát. Közben pedig folyamatos és tartalmas rendezvényekkel igyekszünk aktív munkára serkenteni a tagságot. Mivel jól sikerült a rajt, szerintem jogos az elvárás, hogy jól szerepelünk majd április 24-én is.

Melyek azok a legfontosabb pontok, amelyekre öszpontosít majd a VMSZ a következő négyéves időszakban?

– A VMSZ nagybecskereki városi szervezete minden téren külön szerepet vállalt a szórványban élő magyarok életében. A szülőföldön, magyarként való megmaradásunk a legfontosabb feladat. Meggyőződésünk, hogy önkormányzati szinten rendkívül fontos az erőteljesebb politikai jelenlét, különösen a magyarságot érintő kérdések megvitatásában. Ahhoz, hogy ezeken a területeken sikeresek legyünk, a következő célokat tűztük ki magunk elé: a munkahelyteremtést – mert enélkül nincs megmaradás – a falu- és városfejlesztést, ennek kapcsán kiemelném a lukácsfalvi ivóvízrendszer kiépítését, a szentmihályi tornaterem befejezését, a muzslyai kerékpársáv kiépítését... Az itt élő magyarság számára fontos a mezőgazdaság fejlesztése is, a civil élet és a hagyományápolás, az anyanyelvi oktatás biztosítása az óvodától kezdve a középiskoláig.  Továbbra is azon fáradozunk, hogy a magyar osztályok megmaradjanak, és hogy Nagybecskerek a bánáti magyarság oktatási központja maradjon. Fontos a falugondnoki szolgálat beindítása és az is, hogy falvaink ne maradjanak magyarul beszélő orvos nélkül – fejezte be nyilatkozatát Sztojkó József.