2024. szeptember 13., péntek

Belgrádba látogatott Gerhard Schröder

A volt német kancellár személyes támogatásáról is biztosította a szerb miniszterelnököt

Aleksandar Vučić miniszterelnök Gerhard Schröder volt német kancellárt látta vendégül Belgrádban. Schröder jelenleg több nagy vállalat és tranzícióban lévő állam gazdasági, beruházási tanácsadójaként tevékenykedik. Vučić és Schröder egy munkaebéd keretében hazai és külföldi beruházókkal, kis- és közép vállalkozások vezetőivel találkozott.

Szerbiának ugyanúgy szüksége van az EU-ra, mint az EU-nak Szerbiára, fogalmazott a munkaebéden a volt német kancellár, mondván: ezért a szerb kormánynak az európai út mellett kell elköteleznie magát. Szerbia mindig számíthat Németország támogatására, hiszen Berlin megítélése szerint Szerbia megbízható partner, emelte ki Schröder, aki hiszi, hogy minél közelebb kerül Szerbia az unióhoz, annál vonzóbbá válik a külföldi beruházók számára.

1,6 milliárd euró támogatással Németország a szerbiai demokratikus rendszerváltozás legfontosabb segítője, nyomatékosította a politikus, aki hiszi, hogy a siker záloga a fájdalmas reformok következetes végrehajtásában rejlik. Elmondása szerint Németországot szintén fájdalmas reformok tették Európa gazdasági motorjává.

Sajtóértesülések szerint Schröder a Szerb Haladó Párt kampányzáró nagygyűlésén is részt vesz.