2024. szeptember 13., péntek

Tiltakozó jegyzék a horvát nagykövetnek

Horvátország követeli, hogy feltételei váljanak az EU feltételeivé

Szerbia és Horvátország között továbbra sem csillapodnak a kedélyek. A szerb Külügyminisztériumban tiltakozó jegyzéket adtak át Gordan Markotić horvát nagykövetnek. Szerbia Miro Kovač horvát külügyminiszter azon kijelentése miatt tiltakozik, hogy „a háborús bűnök elkövetőinek büntetőjogi felelősségre vonására vonatkozó szerbiai törvény történelmi perverzió". Az ilyen és ehhez hasonló kijelentésektől való tartózkodás hozzájárulhatna a két ország közötti bilaterális kapcsolatok javulásához, értékelte a szerb Külügyminisztérium.

A tiltakozó jegyzékben Szerbia felháborítónak értékelte Marko Perković Tompson horvát énekes beszédét is a šibeniki katolikus iskola diákjai számára szervezett előadáson, mert mint aláhúzták: Tompson beszédét a szerbek fenyegetése és az usztasa szimbólumok jellemezték.

Közben a Večernji list horvát napilap értesülései szerint Horvátország azt kérte írásos formában az Európai Unió tagállamaitól, hogy a Szerbiával kapcsolatos horvát követelések váljanak az EU Szerbiával szemben felállított feltételeivé.

A Večernji list szerint Horvátország részletekbe menően megindokolta, hogy miért nem lenne szabad Szerbiában lefolytatni a háborús bűnösök elleni bírósági eljárásokat, vagy miért kellene az EU-nak hathatósan követelnie Szerbiától a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, valamint a hágai törvényszékkel való együttműködést. A lap úgy tudja, hogy Zágrábnak egyelőre nem sikerült meggyőznie az EU tagállamait.