2024. szeptember 13., péntek

Elcsendesedtek a pártok

Vasárnap 8 262 szavazóhelyen voksolhatnak a polgárok országszerte

Éjfélkor véget ért az április 24-i köztársasági és tartományi parlamenti, valamint helyhatósági választások kampánya és megkezdődött a kampánycsend. A választójogban kampánycsendnek a választást megelőző azon 48 órát nevezzük, amely alatt tilos a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. Ebben a két napban senki nem ugorhat elénk az utcán a listaállítók szórólapjaival, a pártok emblémájával díszített ajándék öngyújtót sem erőszakolhat ránk egyetlen aktivista sem, és a nagygyűléseken jellemző hangzavar sem süketít meg már bennünket.

A kampánycsend gyakorlati haszna, hogy a szavazók befolyásolása ne történhessen meg közvetlenül a szavazás előtt. Számos ország választási törvényei nem ismerik a kampánycsend intézményét. Sokan kritizálják is a gyakorlatot, arra hivatkozva, hogy a korszerű médiumok, különösen az internet és a közösségi oldalak elterjedése miatt a kampánycsend értelmét vesztette, mivel az említett felületek ellenőrizhetetlenek.

A médiumok a kampánycsend időszakában nem jeleníthetnek meg olyan, újonnan szerkesztett tartalmakat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben. Ilyen tartalom alatt az olyanokat kell érteni, amelyek bármely, a választásokon induló jelöltről, listáról, szervezetről vagy szervezetet képviselő személyről szólnak, a választási programmal kapcsolatosak, és a választók véleményét befolyásoló információt tartalmaznak.

A kampánycsend ideje alatt a köztájékoztatási eszközökben nem jelenhet meg választási propaganda, a pártok és tisztségviselőik nevét sem szabad említeni, tilos megjelentetni a választások kimenetelével kapcsolatos felméréseket és találgatásokat, a választásokon induló pártok, koalíciók és polgárok csoportosulásai pedig nem szervezhetnek nyilvános rendezvényeket, valamint a szavazóhelyek 50 méteres körzetében nem szabad elhelyezni a pártokat népszerűsítő plakátokat. A médiumok a kampánycsend ideje alatt továbbra is tájékoztathatják a polgárokat a szavazás technikai részleteivel kapcsolatban.

A választások napján tudósítások jelenhetnek meg arról, hogy a listavezetők és a többi képviselőjelölt hol adta le saját voksát. A választásokon részt vevő politikusok nyilatkozatai csak április 24-én este nyolc óra után, a szavazóhelyek bezárása után jelenhetnek meg.

Az idei választásokon köztársasági szinten valamivel több mint 6,7 millió polgár voksolhat. A tartományban 1,7 millió polgár rendelkezik szavazati joggal. A szavazóhelyek ezúttal is reggel hét és este nyolc óra között lesznek majd nyitva. Az ország területén 8262 szavazóhelyen voksolhatnak a polgárok, Koszovóban pedig 90 szavazóhelyen. Emellett világszerte 20 országban 35 szavazóhelyen szervezik meg a szavazást.

A választások szabályossága és törvényessége felett 1687 hazai és 196 külföldi megfigyelő őrködik. A Köztársasági Választási Bizottság elnöke, Dejan Đurđević, vasárnap este 22 és 23 óra közöttre ígérte az első részeredményeket.