2024. augusztus 13., kedd

Az új kormány feladatai

A teendők listáján java részt jól ismert témák szerepelnek

Aleksandar Vučić kormányalakító és a Szerb Haladó Párt vezető tisztségviselőinek eddigi nyilatkozatából egyelőre annyi derült ki, hogy a köztársasági kormány következő összetétele feltehetőleg a jövő hét folyamán alakul meg. Az, hogy ez melyik nap történhet meg, java részt attól is függ, hogy módosul-e a minisztériumokról szóló törvény. Ha igen, az legalább plusz három-négy napot jelent.

A szerb kormány épülete (Ótos András felvétele)

A köztársasági kormány következő összetétele feltehetőleg a jövő hét folyamán alakul meg (Ótos András felvétele)

Új kormány még nincsen és Vučić pillanatnyilag 450 oldalas kormányfői expozéjába – aminek felolvasása, ha nem rövidíti le, legalább 15 órát vesz majd igénybe – sem volt eddig senkinek betekintése, a sajtó mégis azzal foglalkozik, hogy milyen feladatokra fókuszál majd a kormány a következő négy, vagy akárhány évben. A központi témák ugyanazok maradtak, mint amelyek már Vučić 2012-es expozéjában is szerepeltek: az állami vállalatok átalakítása és reformja – élen a villanygazdaság, a vasutak és a Srbijagas –, az állami közigazgatás ésszerűsítése, a gazdasági növekedés erősítése és az ország reformja az EU és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások eddig megnyitott tárgyalási fejezeteivel összhangban.

Az értékelések szerint az új-régi feladatok elvégzéséhez hátszelet adhat a 22 milliárd dináros költségvetési többlet, amit az év első hét hónapjában sikerült megvalósítani. Viszont a globális történések, mint amilyen a migránsválság, a Moszkva és a Washington közötti feszült viszonyok, az amerikai egyesült államokbeli elnökválasztások, vagy a Brexit, biztosan megnehezítik a kormány munkáját a következő időszakban.

Persze a Nemzetközi Valutaalapról (IMF) sem szabad megfeledkezni – amely a közszféra karcsúsítása mellett többek között a villanyáram drágítását sürgeti –, vagy a szerb alkotmány 2017 végéig történő módosításáról. Utóbbival kapcsolatban igencsak eltérő nyilatkozatok hangzottak el az utóbbi néhány hétben. Egyesek szerint a preambulum módosítása, azaz Koszovó törlése az alkotmány bevezetőjéből elkerülhetetlen, mások viszont – mint például Nikola Selaković igazságügyi miniszter –, azt állítják, hogy marad a preambulum és benne Koszovó is.

Sajtóértesülések szerint a közszférában ismét aktuálissá válhatnak az elbocsátások. 2017 végéig állítólag 50 ezer állami alkalmazott maradhat munka nélkül. Idén év végéig 25 ezer alkalmazott távozhat a közszférából, véli tudni a belgrádi sajtó.

És akkor még nem beszéltünk arról a majdnem száz állami vállalatról, amelyet már réges-régen magánosítani kellett volna és amelyek java részét feltehetőleg már nem lehet megmenteni, vagy a Belgrád–Pristina-párbeszédről, vagy az EU-val megkezdett tárgyalások folytatásáról és a régióban éleződő kapcsolatok rendezéséről, illetve a jószomszédi viszonyok erősítéséről. A szerb kormány új összetételére számtalan feladat vár, amelyek java részét nem újnak, hanem sokkal inkább el nem végzettnek lehet nevezni.