2024. augusztus 12., hétfő

„Szerbia nem hallgathat a fasizmus rehabilitálásakor”

Újabban az usztasa felkiáltás okoz diplomáciai feszültséget Szerbia és Horvátország között

Mégha Európa hallgat is, Szerbia nem hallgathat akkor, amikor a fasizmust és az usztasa Független Horvát Államot (NDH) rehabilitálják – jelentette ki Ivica Dačić ügyvezető kormányfő-helyettes és külügyminiszter. A Horvátországban zajló vitára reagált, melynek célja jogilag meghatározni, hogyan lehetne ma is használni az ismert usztasa köszöntést, a Za dom spremni!, vagyis a Hazáért rendületlenül! Dačić szerint teljesen világossá vált, hogy ez a szomszédos állam, az Európai Unió tagjaként, voltaképpen az usztasa fasiszta Független Horvát Államot kívánja rehabilitálni.

Horvátországnak, természetesen, jogában áll megválasztania az utat, amelyen haladni kíván, de nincs joga arra, hogy rehabilitálja a szerbek, zsidók, romák ellen elkövetett bűntetteket, s ezért Szerbia nem fog hallgatni. Horvátországban a napokban vita folyik arról, hogyan kellene jogilag rendezni az usztasa üdvözlést, természetesen azzal a céllal, hogy ismét lehetővé tegyék a használatát. Gondolják csak el, hogy mi történne Németországban, ha valaki a náci jelképek visszaállításával próbálkozna, miközben a Sieg Heil köszöntésért már börtön jár – ismertette álláspontját a szerb diplomácia vezetője.

Közölte, hogy bár a horogkereszt keleti vallások szimbólumaként is értelmezhető, annak láttán ma mégis mindenki Hitlerre gondol és nem a buddhizmusra vagy hinduizmusra. Arra emlékeztetett, hogy amikor Henrik brit királyi herceg egy ilyen keresztet ábrázoló inget vett magára, az angol közvélemény azonnal megbotránkozva gyanúsította meg a nácizmus éltetéséért, a keleti vallások senkinek sem jutottak eszébe.

Ugyanígy Horvátország esetében is teljesen világos, hogy a Hazáért rendületlenül! kiáltás az usztasákhoz köthető, Ante Pavelićhoz, aki 1932-ben használta azt első alkalommal. Mellesleg a náci usztasa NDH kikiáltásakor mondott beszéde végén Slavko Kvaternik is ezzel az üdvözléssel élt – figyelmeztetett Dačić.

Ezzel a kiáltással követtek el mészárlást a szerbek, a zsidók és a romák soraiban a Független Horvát Államban – jelentette ki a külügyi tárcavezető, s hozzátette: az újfasiszták is ezzel a kiáltással meneteltek Kninben a Vihar hadművelet évfordulójának ünneplésekor.

Mint ismeretes, a Vihar évfordulóján történt visszaélések, a szerb zászló felgyújtása és az usztasa kiáltásokkal lezajlott knini menetelés még inkább kiélezte a Szerbia és Horvátország közötti, egyébként is megromlott kapcsolatokat. A diplomáciai háború akkor vette kezdetét, amikor Zágráb törölte az Alojzije Stepinac horvát katolikus bíboros ellen kimondott, háborús bűnökről szóló ítéletet. Szerbia ugyanis bűnösnek tartja a bíborost a Független Horvát Államban (NDH) folytatott szerbellenes tevékenységek miatt. A nézőpontok eltérése tiltakozó jegyzékek sorozatát eredményezte. Horvátország ezt követően hatályon kívül helyezte a Branimir Glavaš ellen háborús bűnök elkövetése miatt hozott bírósági ítéletet is, majd szobrot állított Miro Barešićnek, aki a 90-es évek háborúiban a horvát oldalon harcolt.