2024. szeptember 10., kedd

Az EU reagált a koszovói történésekre

Brüsszel arra kéri a pristinai vezetést, hogy ne tartóztasson fel senkit, aki a haladók kampányrendezvényére szeretne eljutni

Maja Kocijančić, az Európai Bizottság sajtófelelőse felszólította a pristinai vezetést, hogy ne akadályozza a Szerb Haladó Párt leposavići kampányrendezvényén való részvételt. Az EU értesült róla, hogy a párt elnökjelöltjének támogatóit több településen is feltartóztatták, néhány autóbuszt pedig meg is köveztek, mondta Kocijančić, hozzátéve, hogy Brüsszel elítéli az ehhez hasonló magatartást és arra ösztönzi Pristinát, hogy tegye lehetővé mindenki számára a rendezvényen való részvételt.
– AZ EU üdvözli az ehhez hasonló szervezett látogatásokat, hiszen ezek vannak összhangban a brüsszeli párbeszéd keretében kieszközölt megállapodásokkal. Másrészről sajnáljuk, hogy néhány szerbiai politikus koszovói látogatása nem valósult meg. Az EU figyelemmel kíséri az észak–koszovói történéseket – fogalmazott a sajtószóvivő.
Brüsszelben azt is megerősítették, hogy az EBESZ részt vesz a szerbiai elnökválasztás Koszovóban való zavartalan lebonyolításában. A nemzetközi szervezetnek már van tapasztalata abban, hogy miként lehet a szabályoknak megfelelően összegyűjteni és szállítani a voksokat, mondták az EU központjában.

Kapcsolódó cikkünk ITT