2024. július 17., szerda

Dragan Đilas: Vízió helyett ámítanak

– Hazugságok és ámítások országában élünk, ahol egyik ilyen váltja a másikat. Aleksandar Vučić január hatodikán azt nyilatkozta, hogy a korábbi 25 százalékról 20 százalékra csökkent a munkanélküliség Szerbiában. Rögtön mondtuk, hogy az lehetetlen, hiszen hol kaphatott volna munkát 150 ezer ember? Aztán tegnapelőtt a Köztársasági Statisztikai Hivatal közölte, hogy a munkanélküliség 29 százalékos. Csaknem két évvel a haladók hatalomra kerülése után Szerbia egyharmada munkanélküli. De nemcsak ez a gond, hogy az embereknek nincs munkájuk, hanem az, hogy a jelenlegi hatalomnak nincs semmilyen elképzelése arról, hogyan állítsa munkába az embereket. A megoldást nem abban kell keresni, hogy csökkentjük az orvosok bérét, mert attól még nem kap többet az, aki havi 20 ezer dinárból él – mondta szerdán este Nagybecskereken „A Demokrata Párttal a demokratikus Szerbiáért” elnevezésű választási konvención Dragan Đilas, a DP elnöke.

Bojan Pajtić, a DP alelnöke a nagybecskerekiek tűrőképességét dicsérve megjegyezte, hogy egyetlen városnak sincsen olyan rossz vezetése, mint nekik. Példa nélkülinek mondta a nemzeti tanácsok jogainak megnyirbálását a hatalom részéről, ugyanakkor bírálta egykori koalíciós partnereiket, akik most a haladóknak kínálják magukat. A hatalomnak Vajdaság iránti viszonyulását ecsetelve elmondta, hogy késik a mezőgazdasági termelők támogatása, a napokban Vajdaság lett Európa legkedvezőbb beruházási feltételeket kínáló régiója, de ahelyett, hogy az ország erre büszke lenne, a médiumok többsége figyelmen kívül hagyta a hírt.

A 88 éves Zaharije Trnavčević, a Gazdag Szerbia Mozgalom vezetője szerint a hatalom semmi jót nem tett az országért, ezért ha nem akarjuk az agónia folytatódását, akkor meneszteni kell. Szerinte nem szabad alkalmat adni Aleksandar Vučićnak, hogy az ország élére kerüljön.

Borislav Stefanović, a DP parlamenti frakcióvezetője szerint a mai Szerbiában egy ember és egy akarat létezik, meg az ellenőrzése alatt dolgozó médiumok. Az országban több a letartóztatott, mint a foglalkoztatott. Nagybecskereknek pedig továbbra sincs tiszta ivóvize, egyetlen új gyára se. Ezt látja a „csöndes többség”, a tisztességes emberek, akikre a demokraták számítanak március 16-án.

A Kultúrközpont nagytermében bemutatkoztak a DP és a koalíciós partnereik képviselőjelöltjei.