2024. július 17., szerda

Német kapcsolat

Weiss Rudolf: A német politikum hisz abban, hogy Szerbiában belátták: a mellébeszélés és a kifogások keresésének ideje elmúlt

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök néhány nappal ezelőtt elégedetten adott hírt arról, hogy Angela Merkel német kancellár meghívása nyomán június 11-én Berlinbe utazik. A német kancellár akkor hívta meg Vučićot, amikor a szerbiai árvízkatasztrófáról beszélgettek telefonon. Merkel akkor Németország támogatásáról is biztosította a szerb kormányfőt. Arról, hogy milyen súlya van a német kancellár meghívásának, Weiss Rudolffal, a Német Népi Szövetség elnökével beszélgettünk.

– Nagy súlya van a meghívásnak, hiszen német kancellár eddig egyedül Zoran Đinđić szerb kormányfőt hívta meg Németországba. Ennek a gesztusnak történelmi súlya van, és jó jel. Az is lényeges, hogy a szerb fél hogyan ítélte meg mindezt. Tapasztalhattuk, hogy a Vučić–Merkel-telefonbeszélgetést már egy nappal korábban bejelentette a sajtó, majd a beszélgetés után is azonnal hírek jelentek meg. Magával a meghívással kiemelten foglalkozott és foglalkozik azóta is a szerb sajtó. Feltehetőleg ezzel a pozitív visszhanggal kívánták viszonozni a német meghívást. Mivel Vučić elmondta, a meghívást megtiszteltetésként éli meg, Berlinből is egyre több pozitív jelzés érkezett a témával kapcsolatban.

Milyen változások várhatóak a német–szerb együttműködés tekintetében?

– Megbizonyosodhattunk arról, hogy a német beruházók Szerbia iránti érdeklődése már eddig is fokozódott. Azt, hogy e mögé a német politikum is felsorakozik, egyebek mellett az bizonyítja, hogy a német befektetők szerbiai üzemeinek megnyitóin Németország belgrádi nagykövete is mindig részt vesz. Feltételezhetjük, hogy egyre több német beruházó fog Szerbiába érkezni, mert érzik a német államhatalom és politikum támogatását. Ezért a meghívás abból a szempontból is kedvező jel, hogy pozitív irányba mozdult ki a két ország közötti együttműködés.

Miért fontos Németország Szerbia számára?

– Németország már csak azért is fontos Szerbia számára, mert ahogyan a nyugati sajtó gyakran megjegyzi: Angela Merkel Európa királynője. Ma Európában semmi nem történhet német jóváhagyás nélkül. A német gazdaság a legerősebb a kontinensen, szinte meg sem érezte a gazdasági világválságot, sőt, megerősödve lépett ki belőle. Ha Szerbia valóban komolyan gondolja, hogy csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, akkor a német belegyezésre mindenféleképpen szüksége lesz. A szerb gazdaság romokban hever, ezért a friss német beruházásokra, közvetlen segélyekre és hitelekre is szüksége van az országnak. 2000-től napjainkig Szerbia legnagyobb támogatója és külföldi beruházója Németország. Ha azt is tudjuk, hogy az uniós beruházások és segélyek több mint 30 százalékát a német pénz teszi ki, akkor egyértelművé válik, hogy miért fontos a belgrádi politikum számára a Németországgal fenntartott jó kapcsolat.

Mi az, amit a szerb államvezetőség eltanulhatna németországi kollégáitól?

– Azt, hogy nem a hangzatos szólamok, hanem a kemény, mindennapos munka, a tervezés, a pontosság, és ami a legfontosabb, a megbízhatóság a siker kulcsa. Valamint azt, hogy a kimondott szóhoz és az aláírt szerződéshez az utolsó vesszőig tartania kell magát az embernek. Ezt kellene eltanulni a német féltől. Németország el is várja, hogy együttműködő partnere megbízható legyen, és tartsa magát vállalásaihoz. A német történészek sokat írtak arról, hogy a balkániakkal csak óvatosan szabad tárgyalni, mert néhány országban továbbra is a bizánci politizálási módszerekkel élnek: egyet mondanak, mást gondolnak, és a harmadikat teszik. Ez a hozzáállás igencsak berögződött a történelmi, szociológiai és filozófiai írásokba. Ennek az ellenkezőjét kell most bizonyítania a szerb államvezetőségnek.

Hogyan értékeli a német politikum az új szerb kormányt?

– Úgy vélik, hogy esélyt kell adni az új kormánynak. A német sajtóban és televízióban úgy emlegetik Szerbiát, hogy megalakult az új kormány és annak vannak tervei. Nem kételkednek abban, hogy ha nem kíván csődbe jutni, akkor Szerbiának a reformok útján kell járnia. A német politikum hisz abban, hogy Szerbiában végre mindenki belátta: a mellébeszélés és a kifogások keresésének ideje elmúlt, komolyan kell dolgozni, és végre kell hajtani a reformokat. Nagyon figyelmesen követik, hogy a kormány valóban a megfogalmazott tervek mentén dolgozik-e.