2024. szeptember 15., vasárnap

Ennél alacsonyabb már nem lehetett

A kormány 7,5 százalékos jövedéki adót vezetne be a villanyáramra – Az ellenzék szerint az állam ismét a polgárok pénztárcáját kifosztva takarékoskodik

Hétfőn vette kezdetét a szerb parlamentnek az a rendkívüli üléssorozata, amelynek napirendjén egyebek mellett a jövedéki adóról szóló törvénymódosításokat is megvitatják a képviselők. Az egyik javaslat értelmében augusztus elsejétől 7,5 százalékos jövedéki adót vet ki az állam a villanyáramra.

A kormány szerint a szóban forgó módosítások révén 5,4 milliárd dinárral kerülne több az államkasszába az év végéig, évente 17 milliárd dinárral növekednének az adóbevételek is. Első ízben szeptemberben fizetnének a polgárok az új rendszer szerint, az elhasznált áram mennyisége alapján számolják majd el az „akcízát”.

Hasonlóan a már említett intézkedéshez, a kormány az elektromos cigarettára és a Szerbiában még nem használatos, füstmentes dohánytermékre is kiveti a jövedéki adót. Az elektromos cigaretták töltésére szolgáló folyadékot adóztatják meg, milliliterenként négy dináros terhet vet ki a kormány erre a termékre.

Az üléseken emellett a parlament megerősíti az egységes árutovábbítási eljárásokról és a leegyszerűsített áruforgalmi tevékenységről szóló egyezményeket, mint ahogy átvizsgálják az állam és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank között megkötött hitelszerződést is, mely a hazai telekkönyvi adminisztráció fejlesztését szolgálja. Napirenden szerepel a Szerbia és Moldávia, valamint a Szerbia és Finnország közötti államközi szerződések ratifikálása is. Az előbbi a két ország közötti vízumkényszer feloldására, az utóbbi pedig a diplomáciai tevékenységet folytatók családtagjainak munkavállalására vonatkozik.

A FOGYASZTÓ JUTALMA

Ahogyan az várható is volt, a parlamenti vita során a villanyáramra kirótt jövedéki adó kapcsán szólaltak fel a legtöbben. Dušan Vujović pénzügyminiszter a kormány döntését indokolva kifejtette, hogy az összhangban áll az Európai Unió előírásaival és a Nemzetközi Valutaalappal megkötött szerződéssel. Hozzátette: a polgárokat az állam jutalomban részesíti majd ezért az áldozatért. Arról számolt be, hogy az új adó kivetése után is hazánkban marad a legolcsóbb az áram, mintegy 25 százalékkal lesz alacsonyabb a környező országok árainál.

– Az IMF-fel állapodtunk meg erről az intézkedésről annak érdekében, hogy legalább közelítsük a villanyáram árát a szomszédos országokban aktuális árakhoz. Annak ellenére, hogy a fogyasztókat érinti közvetlenül az „akcíza” bevezetése, a kormány végig figyelmet szentelt annak, hogy minél kisebb terhet jelentsen a polgárok számára az újítás – jelentette ki a tárcavezető.

Az áram ennek következtében összesen 12 százalékkal drágul tehát meg, ebből hét és fél százalékot tesz ki a jövedéki adó. A miniszter elmondása szerint a szóban forgó intézkedésnek köszönhetően emelkedni fog a költségvetés bevétele, melynek köszönhetően könnyebben végre tudják majd hajtani a takarékossági intézkedéseket is. Állandó költségvetési forrásról van szó, hangsúlyozta. Arról is beszámolt, hogy júniusban a bruttó hazai termék mindössze 0,8–0,9 százalékát tette ki a költségvetési hiány. Ha figyelembe vesszük az új jövedéki adó alapján érkező leendő bevételeket, a pénzügyi helyzet eddiginél is gyorsabb javulására számíthatunk – állapította meg.

EGY DOBOZ CIGARETTA

Az ellenzék nem értett egyet a tárcavezető magyarázatával. Ivan Jovanović, a Demokrata Párt képviselője aláhúzta: a kormány a fogyasztókat adóztatja meg, miközben mentségként az Európai Unió szabályaira hivatkozik. A törvény visszavonását követelte.

– Ezek az előírások azt irányozzák elő, hogy megawattóránként elszámolva adóztassa az állam meg az áramot, fél eurót határoztak meg. Ez minimális „akcízának” számítana. Még egy ilyen kis adót sem róttak ki azonban mindenütt az Európai Unióban. Eltérőek a tapasztalatok. Míg Horvátországban egyáltalán nincs, addig Magyarországon 2,7 eurót tesz ki megawattóránként. Még ez az összeg is háromszor kisebb azonban annál, amit most Szerbia vezet be a fogyasztók számára – jelentette ki a képviselő.

A miniszter ismét a számadatokkal védekezett. Mint mondta, igaz, hogy Horvátországban nincs „akcíza”, ott viszont eleve magasabb a villanyáram ára. Szerinte a lényeg az, hogy egy két és félezer dináros számla esetében háromszáz dináros lesz a drágulás, ami egy doboz cigaretta árának felel meg.

215 ÓRA

Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője is azt kifogásolta, hogy az állam ismét a polgárokra kirótt terhek révén kíván takarékoskodni. Mint mondta, számára érthetetlen az is, miért kell egyáltalán takarékoskodnia az államnak, ha annyira jók a fiskális eredmények, ahogyan arról a kormány képviselői beszélnek. Bírálta Aleksandar Vučić kormányfőt is, amiért hónapok óta nem jár el a parlament minden hónap utolsó csütörtökén megtartott ülésére, melyen a képviselők kérdéseket tehetnének fel neki. A kritikára Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője válaszolt, mondván, Vučić az eddigiekben már 215 órát eltöltött a parlamentben, miközben az utolsó demokrata párti miniszterelnök, Mirko Cvetković összesen 75,5 órát volt jelen az üléseken teljes mandátuma alatt. Babić képmutatónak nevezte az ellenzék aggodalmát a villanyáram megdrágítása miatt, s felsorolta az összes korábbi áremelkedést. Mint mondta, évekkel ezelőtt senki közülük nem ellenezte az ilyen lépéseket. A hatalmi koalíció többi képviselője sem fogadta el az ellenzéki bírálatokat, mint mondták, a 7,5 százalékos jövedéki adó a lehető legalacsonyabb teher, amit ki tudtak vetni a villanyáramra. Azzal sem értettek egyet, hogy ez jelentősebb mértékben negatívan befolyásolná a polgárok életszínvonalát.

Az ülésen egyébként Konstantin Arsenović (Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja) elnöklő megrótta Zoran Živković (Új Párt) képviselőt, amikor engedély nélkül állt oda az emelvény mikrofonjához. Živković sértő mondatot intézett az elnöklőhöz, közölte: „erős egy katonaság volt az”, utalva az elnöklő múltjára, amikor a hadseregnél dolgozott tábornokként.