2024. szeptember 15., vasárnap

Nem okozott meglepetést a határozat

Ivica Dačić külügyminiszter kijelentette, Nagy-Britannia, az általa előkészített Srebrenica-határozatot még az Egyesült Nemzetek állandó tagállamainak sem mutatta meg

A szerb külügyminiszter kifejtette, Szerbia nem lepődött meg a dokumentum tartalmán, mert eddig is tisztában volt Nagy-Britannia álláspontjával.

Dačić újságíróknak elmondta, Szerbia tavaly december óta 60 titkosított táviratot kapott a világ minden tájáról, ezért a határozat nem okozott különösebb meglepetést.

– Bennünket ez nem lepett meg, de itt arról van szó, hogy Nagy-Britannia még az Egyesült Nemzetek állandó tagállamaival sem osztotta meg a határozat tartalmát – mondta Dačić. Hozzátette: Szerbia vezetősége mindent megtesz az ország nemzeti érdeke védelmében, ezért leveleket küldtem az Egyesült Nemzetek öt állandó tagállamának a külügyminisztereinek.

Dačić elmondta, az öt állandó tagállam közötti egyeztetéseket még nem hozták nyilvánosságra, ez minden bizonnyal hétfőtől várható.

– Minden jel arra mutat, hogy az állandó tagállamok között nézeteltérésre került sor – mondta a szerb külügyminiszter, majd hozzátette: Szerbia folyamatosan követi a helyzetet.

A szerb külügyminiszter kijelentette, Szerbia továbbra is konstruktívan viszonyul a brüsszeli dialógushoz, de konkrét eredmények csak akkor születhetnek, ha a másik fél is hasonlóan cselekszik. Dačić kifejtette, Szerbia tisztában van azzal, hogy sokszor olyan dolgok történnek, amelyeket nem lehet a véletlenre fogni, sok nehéz téma vár mindkét félre, de Szerbia nem enged a nyomásgyakorlásnak – írja a B92 hírportálja.

– Szerbia racionális döntéseket hoz, a jövőnket is mindig szem előtt tartjuk, de a nemzeti érdekeinket teljes mértékben megvédjük – üzente Dačić, miután megbeszélést folytatott Martin Sajdik osztrák diplomatával, aki hamarosan az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) különleges képviselője lehet Ukrajnában. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy az EBESZ szempontjából rendkívül fontos az Ukrán válság megoldása. Jelenleg Heidi Tagliavini, svájci diplomata az EBESZ ukrajnai különleges képviselője, de minden jel arra mutat, hogy őt hamarosan Sajdik váltja a tisztségében.