2024. szeptember 14., szombat

„Az USA-nak érdeke Szerbia sikere”

Aleksandar Vučić: A Világbank pozitív értékelését követően mind több beruházó érkezik majd Szerbiába

A szerb kormány által foganatosított reformintézkedések miatt a Világbank dicsérettel illette Szerbiát, illetve megállapította, hogy az ország a régió legerősebb államává fejlődhet, tolmácsolta a hivatalos washingtoni látogatáson tartózkodó Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök Jim Yong Kim, a nemzetközi pénzügyi intézmény elnökének meglátásait.

Ehhez hasonló a véleménye Ellen Goldsteinnek, a Világbank Délkelet-Európáért felelős igazgatójának, aki hiszi, hogy ha Szerbia folytatja a megkezdett reformokat, akkor a térség egyik legbefolyásosabb és legerősebb állama lehet. Szerbiában pozitív gazdasági növekedés észlelhető a tavalyi árvizek után, értékelte Goldstein, mondván, hogy a kivitel és a foglalkoztatás is növekedőben van, és az ország költségvetési helyzete is jobb a vártnál.

Vučić hiszi, hogy a Világbank pozitív értékelése után mind több beruházó érkezik majd Szerbiába, amely biztonságos ország. A Világbanktól kapott dicséret hatalmas elismerés, ez pedig új lendületet ad a kormánynak, hogy kitartson a megkezdett reformok mellett, emelte ki a szerb miniszterelnök, majd elmondta, hogy a beszélgetésen szó esett a vállalkozói szellem és a munkaszokások megváltoztatásáról és erősítéséről, a következő nemzedék képzéséről, valamint a magánszektor fejlesztéséről is.

Joseph Biden, az USA alelnöke a Vučićtyal folytatott beszélgetés után leszögezte: az USA számára rendkívül fontos Szerbia minden sikere, hiszen az ország meghatározó szerepet tölt be a régió stabilitásának szempontjából. Biden értékelése szerint az Európai Unió is csak akkor lesz teljes, ha Szerbia csatlakozik a közösséghez.

A felek megvitatták a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat, azok elmélyítésének lehetőségét, valamint szót ejtettek a régió stabilitásáról és a térség országai közötti energetikai együttműködésről. A migránsválság szintén téma tárgya volt. Biden elismerően szólt Szerbia fellépéséről és hozzáállásáról.

Később a nap folyamán Vučićnak John Kerry amerikai külügyminiszterrel is tárgyalnia kellett. A kormányfő sokat várt ettől a találkozástól.

– Meggyőződésem, hogy egyedülálló lehetőségről van szó. Szerbia megváltoztathatja helyzetét. Az utóbbi harminc évben világszinten nem a legkedvezőbb helyet foglaltuk el, az ország nemzetközi megítélését nem nevezhettük pozitívnak. Most kaptunk lehetőséget arra, hogy a következő ötven évre vonatkozólag megváltoztassuk országunk megítélését és nemzetközi pozícióját. Ilyen szempontból a gazdasági reformokkal sokat tehetünk Szerbiáért, ugyanakkor még többet és még keményebben kell dolgoznunk – fogalmazott a találkozót megelőzően Vučić.

Többnapos látogatása során a miniszterelnök kongresszusi képviselőkkel és szenátorokkal is tárgyal, valamint az USA Kereskedelmi Kamarájában több mint húsz olyan amerikai cégvezetővel találkozik, akik érdekeltek szerbiai beruházásokban.