2024. szeptember 14., szombat

Újabb szakadás a DP-ben?

Borko Stefanović: Új, jobb politizálásra kell váltani

Szárnyra keltek azok a hírek, hogy Borko Stefanović, a Demokrata Párt alelnöke kilép ebből a pártból, majd egy új baloldali pártot hoz létre. A hírek szerint erre azért kerülne sor, mert a legközelebbi választások során ő szeretett volna a párt listavezetője lenni, amibe Bojan Pajtić, a DP elnöke nem egyezett bele. Egyes médiaértesülések szerint Stefanović már egy éve nem jelent meg a DP újvidéki városi szervezetének egyetlen pártülésen sem. Borko Stefanović ezt a hírt azonban tegnap cáfolta. Mint kijelentette, ebben a pillanatban nem gondolkodik a pártból való kilépésen, majd hozzátette, abban reménykedik, hogy erre nem is fogják rákényszeríteni.

Borko Stefanović rámutatott, mindent megtesz azért, hogy a saját programját érvényre juttassa, még ha tudja, hogy ezt a pártvezetőség nem nézi jó szemmel. Mint mondta, nem vesz tudomást a sértegetésekről, hisz abban, hogy a saját programjában olyan ideológiai tételek találhatók, amelyek segíthetnek abban a DP-nek, illetve az ellenzéknek, hogy emberre szabott programot dolgozzon ki, ahol az emberek egyenlőek, a szolidaritás érvényesülne egy szociálisan felelős államban. Kiemelte, olyan baloldali program ez, amelyet ha Vučić meglát, maga fog távozni a posztjáról. Ezt a programot a DP tagságának jelentős része támogatja, illetve a polgárok közül is többen, hiszen a polgárokkal való együttműködésnek köszönhetően készült el, mondta. Stefanović szerint, a DP feladata a jelenlegi rossz hatalom leváltása, amit új, jobb politizálással kell felváltania.

A DP alelnöke kijelentette, belefáradt azoknak a híreknek a folytonos cáfolásába, amelyek a DP elhagyásáról szólnak. Kiemelte, ezt azok terjesztik, akik a párt jelenlegi programját sem képesek megvalósítani, hát még egy újat. Elmondta, a Szerbia 24 pontban elnevezésű programjavaslatban a pártnak meg kell tagadnia a múltban tett lépéseket, felismerni a hibákat, és elvetni a 2003–2012-es időszak politizálásának jelentős hányadát, valamint bocsánatot kell kérnie a polgároktól a rossz magánosítás, az uzsorakamatra dolgozó bankok támogatása, a médiumokhoz való viszonyulás és számos más dolog miatt.