2024. július 17., szerda

„Váltsák le Cvijant”

Az LDP elnöke nem kíván többé az alkotmányos és jogalkotási kérdésekkel megbízott bizottság tagja lenni

Lemondott a Szerbiai Képviselőház alkotmányos és jogalkotási kérdésekkel megbízott bizottsági tagságáról Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke, mert a bizottság napirendjébe nem vették fel Vladimir Cvijannak, a bizottság elnökének a leváltását szorgalmazó indítványt. Az LDP bizottsági kezdeményezését csupán a Demokrata Párt képviselői támogatták. Jovanović azért kérte az alkotmányos és jogalkotási kérdésekkel megbízott bizottság elnökének leváltását, mert Cvijan a nyilvánosság előtt „botrányos módon fenyegetett meg néhány bírót”, többek között Nata Mesarovićot, a Legfelsőbb Semmítőszék elnökét, azt követelve, hogy az mondjon le tisztségéről. Jovanović szerint elfogadhatatlan, hogy Cvijan, aki egyébként a Szerb Haladó Párt tagja, továbbra is betöltse a bizottság elnöki tisztségét. Az LDP elnöke szerint Cvijant meg kell büntetni a fenyegetés miatt.

– Az ilyen tetteket leváltással és az őt az alkotmányos és törvényhozási kérdésekkel megbízott bizottság elnökségére jelölő párt nyilvános elhatárolódásával kell büntetni – mondta Jovanović.

Az LDP elnöke az SZHP-t is bírálta, ugyanis szavai szerint a párt nem reagált egy olyan személy tetteire, aki „bírákat és ügyészeket fenyeget, eközben pedig elvetemült bűnözőket véd, valamint visszaél politikai helyzetével”. Jovanović szerint Cvijan ezt nem szeszélyből teszi, hanem mert Tomislav Nikolić államfő és Aleksandar Vučić első kormányalelnök lehetővé teszik számára.

– Világos, hogy Cvijannak megvan a saját szerepe. Ellenkező esetben az SZHP már régen megbüntette volna. Eszem ágában sincs olyan embereket tolerálni, akik 20 évvel ezelőtt és most is az ország romba döntésén munkálkodnak. Nem fogok hallgatni a korrupcióról. Ki vezette a Metals Bankot én vagy Jorgovanka Tabaković, ki vezette az Agrobank hitelpolitikáját én vagy Tomislav Nikolić tanácsosa? Mire gondol a kormányfő, amikor arról beszél, hogy kampány zajlik ellene – vetette fel az LDP elnöke.

Hozzátette, hogy az alkotmányos és jogalkotási kérdésekkel megbízott bizottsági tagságáról való lemondása világos jele annak, hogy mekkora válságban van Szerbia intézményi élete, mennyire tarthatatlanok a viszonyok, és milyen nyílt diktatúrába süllyed Szerbia.

– Tízévnyi tagság után nem akarok egy olyan bizottság tagja lenni, amely a rend helyett káoszt okoz – szögezte le az LDP elnöke.

Szavai szerint a valóságos hatalom az intézményi rendszeren kívüli munkacsoportokban koncentrálódik, a korrupcióellenes harc égisze alatt pedig a politikai ellenfeleket bűnözőkké alacsonyítják, miközben a Szerbiai Képviselőházban lehetetlen észérvek mentén politizálni. Kiemelte, hogy az LDP normális választásokra készült fel, és nem olyanra, amelyet azért tartanak, mert a hatalmon lévő pártok egymás nyakának ugrottak, valamint mert a kormányfőt bűnözőnek festették le.

– Mi lesz, ha holnap azzal szembesülünk, hogy a hatalmon levő pártok mindent tudtak egymásról, és annyit kormányoztak csak egymással, amennyi számukra elegendő volt – kérdezte Jovanović.

A jelenlegi helyzet miatt, érvelt a pártelnök, az LDP-nek a parlament helyett az utcán, a polgárok között kell inkább politizálnia.

Egyébként a múlt héten a Demokrata Párt bűnvádi feljelentést tett Vladimir Cvijan ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A demokraták által benyújtott bizonyítékok szerint Cvijan, befolyásos belgrádi ügyvédként, fenyegetésekkel próbálta meg kieszközölni Ivan Pavlović szabadlábra helyezését, akit kábítószer-kereskedelem miatt tartóztattak le korábban. A DP által kiadott közlemény arra emlékeztet, hogy az említett bűncselekmény három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel és pénzbírsággal szankcionálható.

A DP állítása szerint Cvijan több alkalommal követelte, hogy kliensét engedjék szabadon. Malović beszámolója szerint az Iker néven is ismert kokaincsempész fogságának megszakítását két alkalommal is kérte Cvijan Vladimir Mesarović bírótól, aki egyébként Nata Mesarovićnak, a Legfelsőbb Semmítőszék elnökének a fia. A DP szerint a Cvijant teljes felhatalmazással helyettesítő Aleksandar Stanimirović ügyvéd 2012. november 28-án azt mondta Mesarović bírónak, hogy Pavlović már túlságosan régóta tartózkodik őrizetben, s hogy a fogság megszüntetése mellett kellene dönteni, azt pedig egy másik, enyhébb intézkedéssel kellene helyettesíteni. Felhívta a bíró figyelmét arra is, hogy a kokaincsempészettel gyanúsított Pavlovićnak igen befolyásos barátai vannak, akiknek az a véleményük, hogy az őrizetet most már „karkötőre” lehetne váltani. Stanimirović is elmondta a bírónak, hogy édesanyját hamarosan menesztik majd, s kérte, ezt ne vegye zokon, mert tisztán politikai döntésről van szó.

A Szerb Haladó Párt már 2010 áprilisában is követelte Nata Mesarović, a Legfelsőbb Semmítőszék, valamint a Bírósági Felső Tanács elnökének a lemondását, mert állítólagosan „nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy nem tudja, kicsoda Vladimir Cvijan”.

Vladimir Cvijan egyébként Boris Tadić államfő megbízott főtitkára, jogi tanácsadója volt, aki 2010. március 4-én mondott le főtitkári tisztségéről, majd ezt követően lépett be a Szerb Haladó Pártba. Az elnöki titkárságon azt közölték, hogy Cvijan lemondása okául az igazságügyben történő korrupciót jelölte meg. A haladók ekkor azt állították, hogy Mesarović az úgynevezett „igazságügyi maffia” tagja. Nata Mesarović volt egyébként az a bíró, aki kimondta az ítéletet Legijára Zoran Đinđić meggyilkolásáért, emlékeztetésképpen pedig éppen Tomislav Nikolić volt az, aki korábban a szóban forgó ítélet felülvizsgálatát szorgalmazta.