2024. július 17., szerda

Degert: Dátum júniusban

Az EU támogatottsága a hágai felmentő ítéletek, valamint a csatlakozási tárgyalások kezdetének elhalasztása miatt csökkent

Az Európai Unió már júniusban kijelölheti a csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontját, nyilatkozta Vincent Degert, az EU szerbiai küldöttségének vezetője. Véleménye szerint az EU csatlakozás támogatásának csökkenése Szerbiában a türelmetlenség és a csalódás eredménye.

– Olyan erőbedobással kell folytatnunk az integrációt, mint eddig is. Az EU eltökélt Szerbia csatlakozását illetőleg. Bízom abban, hogy júniusban kedvező döntés születik és Szerbia is teljesíti a nemzetközi közösség feltételeit – mondta Deggert.

Megismételte Michael Devenport Nagy Britannia belgrádi nagykövetének üzenetét, miszerint a szigetország támogatja Szerbia törekvéseit a csatlakozási tárgyalás dátumának elérésében.

– Semmit sem kérünk Szerbiától, amit másoktól nem kértünk volna eddig. Ezek mindenki által jól ismert feltételek – hangsúlyozta Deggert.

Az EU küldöttségének vezetője szerint az EU csatlakozás támogatása a hágai felmentő ítéletek, valamint a csatlakozási tárgyalások kezdetének elhalasztása miatt csökkent le ennyire drasztikusan Szerbiában.

– A türelmetlenség és a csalódottság számokká váltak, éppúgy, mint a gazdasági válság Európában, és Szerbiában – jegyezte meg Deggert.

Milan Pajević, az integrációs kérdésekkel foglalkozó kormányiroda elnöke szerint a csatlakozási támogatottság a hágai felmentő ítéletek, a koszovói kérdés és az uniós válság miatt csökkent. Szavai szerint, attól függetlenül, hogy a csatlakozási támogatottság 41 százalékra csökkent, még mindig magas, 66 százalékos az EU-s reformokat támogatók aránya, míg a polgárok 62 százaléka támogatja Belgrád és Prishtina viszonyának rendezését. Mint megjegyezte, a polgárok érzékenyen reagálnak az olyan politikai feltételekre, mint a Prishtinával való viszony rendezése, ugyanakkor szükségét érzik, hogy a mindennapjaikat az EU-s tapasztalatok és szabályok irányítsák.

– Nem elhanyagolható tény, miszerint a kérdéses közvélemény-kutatást közvetlenül Gotovina, Markač és Haradinaj felmentése, valamint a koszovói integrált határátkelők felállítás után végeztük. A polgárok ettől függetlenül az EU-ban látják a saját és a gyermekeik jövőjét, emellett szerintük a csatlakozás jobb munkalehetőségekkel és korlátozások nélküli utazás lehetőségével jár majd. Ezek a hagyományos érvek az EU mellett – magyarázta Pajević.

A szerbiai kormány európai integrációs irodájának megrendelésére tavaly decemberben készített és most nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatás szerint 2012 második felében tovább zuhant a lelkesedés az EU-hoz való csatlakozás iránt, júniushoz viszonyítva csaknem nyolc százalékkal, 41 százalékra esett – tudósított a Danas napilap. A legutóbbi, 2012 közepén készített közvélemény-kutatás idején a polgárok 49 százaléka támogatta, 25 százaléka pedig ellenezte Szerbia csatlakozását az EU-hoz. A legmagasabb támogatottságot 2003 decemberében érte el az EU-s csatlakozás, a megkérdezettek 72 százaléka egyetértett vele, és csak nyolc százaléka ellenezte.