2024. július 17., szerda

Téma a kormány átszervezése

A hatalmi koalíciót alkotó pártok egyike sem ellenzi minisztereik munkájának felülvizsgálatát

Aleksandar Vučić kormányalelnök hétfői nyilatkozatára reagálva, hogy hamarosan téma lehet a köztársasági kormány átszervezése, Ivica Dačić miniszterelnök kijelentette: hajlandó beszélgetni erről a témáról. Nem kizárt a kormány átszervezése, mondta Dačić, majd reményét fejezte ki, hogy a hatalmi koalíciót alkotó politikai pártok értékelik minisztereik munkáját, és ha ennek alapján indokolt lesz bizonyos személyek lecserélése, akkor nem ódzkodnak ennek a lépésnek a megtételétől. Egészében véve jól működött a kormány, ugyanakkor mindig lehet jobb teljesítményt felmutatni – véli Dačić.

– Az aktuális hatalom legnagyobb problémáját a polgárok hatalmas elvárásai jelentik. Közvetlenül a tavalyi választások után még nem volt ennyi elvárás. Nagyon magasra tették a lécet, nekünk pedig meg kell felelnünk az elvárásoknak – nyilatkozta Dačić, hozzátéve, hogy a szerb alkotmány módosításának témája szintén hamarosan napirendre kerül. Az alkotmányt nem egyszerű módosítani, ezért ha valaki belefog ebbe a munkába, akkor nagyon komoly indítványokkal kell előállnia, magyarázta Dačić, mondván, hogy az alkotmány módosítását minél több politikai pártnak támogatnia kellene.

Vučić a Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve jelentette be, hogy az SZHP március 15-én értékeli saját minisztereinek munkáját, majd ezt követően tesznek javaslatot Dačićnak a kormány átszervezésére. Nem megerősített értesülések szerint a haladók miniszterei közül Goran Knežević, a mezőgazdasági tárca vezetője lehet az egyik, akinek mennie kell, természetesen az aflatoxin-, illetve a tejbotrány miatt. Vučić állítólag Bratislav Petković művelődési és Milan Bačević természeti erőforrások, bányaügyi és területrendezési miniszterek munkájával úgyszintén elégedetlen. A haladók első embere ezen nem hivatalos állítások értelmében Nikola Selaković igazságügyi és Zorana Mihajlović energiaügyi miniszterekkel a legelégedettebb.

Igor Mirović, az SZHP alelnöke a B92 RTV Kažiprst (Mutatóujj) című műsorában vendégeskedve biztosította a közvéleményt arról, hogy a párt körültekintően fogja elemezni miniszterei munkájának hatékonyságát. Senki sem született bársonyszékben, az SZHP nem fél elszámolni a polgárokkal, szögezte le Mirović.

Ugyanezt mondta Veroljub Arsić, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetője: „ A haladók készek lecserélni minisztereiket és más állami tisztségviselőiket, ha azok nem végezték jól a munkájukat.”

– Ezt akkor is megtesszük, ha a hatalmi koalíciót alkotó többi párt nem kész meglépni ugyanezt a lépést. Tekintettel arra, hogy pártunk adta a legtöbb köztársasági parlamenti képviselőt és minisztert, azok munkájának értékelésével ugyanerre kívánjuk ösztönözni koalíciós partnereinket. Szeretnénk, ha az állami szervek elvégeznék azt a munkát, amelynek elvégzéséért létrehozták ezeket – magyarázta Arsić.

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint is számításba jöhet a kormány átszervezése. Egyelőre nem tudni, hogy ez mindegyik minisztert, vagy csak az SZHP tárcavezetőit érintené, fejtette ki Ružić, hozzátéve, hogy a szocialista miniszterek munkáját a pártelnöknek, Dačićnak kell értékelnie. Az SZSZP minden olyan lépést támogat, amely erősíti a kormány céljainak megvalósítását, hangsúlyozta Ružić.

A Szerbia Egyesült Régiói pártunió elégedett miniszterei munkájával, jelentette ki Marko Selaković, a SZER sajtófelelőse, hozzátéve, hogy ennek ellenére hajlandóak felülvizsgálni tárcavezetőik munkateljesítményét. A SZER tisztségviselői végzik munkájukat, nem foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy lesznek-e rendkívüli parlamenti választások, vagy sem, fogalmazott Selaković.

A szintén hatalmi Szerbiai Szociáldemokrata Párt szerint a kormány átszervezése jobb megoldás a rendkívüli köztársasági választások kiírásánál, fejtette ki Milorad Mijatović, a párt köztársasági parlamenti frakciójának vezetője, hozzátéve, hogy az SZSZDP elégedett miniszterei teljesítményével.

– Szerbiában sajnos van egy nagyon rossz gyakorlat: ha valamit tenni akar az ember, akkor rögtön választást kiált. Ez a szó azonban mindent tönkretesz, még azt is, amit az ember jól végzett el. A választásoknak felelősségteljes eseménynek kell lenniük. A kormány átszervezése más téma, ennek semmi akadálya, ugyanakkor fontos, hogy körültekintően értékeljük minden egyes miniszter és egyéb tisztségviselő munkáját. Csak akkor van értelme, ha mindenki elszámol, mert akkor lehet eldönteni, hogy ki maradhat tisztségviselő és ki nem. Pártunk nem menekül el az elszámolás elől. Pártunk elnöke, Rasim Ljajić, egyike a kormány legsikeresebb tagjainak – összegezte Mijatović.