2024. július 17., szerda

Csődeljárás fenyegeti a Demokrata Pártot?

A legnagyobb ellenzéki párt még mindig nem találta meg a módját, hogyan oldja meg a pénzügyi problémáit, és fizesse vissza a Vajdasági Fejlesztési Banktól igényelt hitelt, amelyet az előző választási kampányra vett fel. A Večernje Novosti tudósítása szerint a Demokrata Pártnak április elsejei határidővel fedezetet kell biztosítania, hogy a Vajdasági Fejlesztési Bank átütemezze a párt 335,4 millió dináros tartozását, máskülönben csődeljárás vár a pártra.

Ennek ellenére a párt nem találja a megfelelő megoldást, minden próbálkozás kútba esett. A pénzügyminisztérium elutasította a DP azon kérését, hogy a párt a parlamenti munkájáért kapott juttatásokat nyújthassa be hitelfedezetként. A Szerbiai Nemzeti Bank sem segített a párton, ugyanis elutasította a DP kérelmét, hogy a párt számlájának zárolása ellen a párttagok személyre szóló váltója képezhesse a fedezetet. A párt ezer önkéntest keresett volna soraiban, akik fejenként 3500 eurót kölcsönöznének ilyen módon a pártnak, hogy az visszafizethesse a felvett banki hitelt.

– A pártot nem fenyegeti csődeljárás, sem szakadás. Nyilvánvaló, hogy a párt bankszámlái körüli történésék a DP elleni nyomásgyakorlást eszközei, amely a párt következő választásokra való felkészülését hivatott megakadályozni – mondta Goran Ćirić, a DP alelnöke.

Jorgovanka Tabaković, a SZNB kormányzója azt tanácsolta a bajba jutott pártnak, hogy a megoldást más kereskedelmi bankoknál keressék, akik kölcsönt adhatnának a Vajdasági Fejlesztési Bank hitelének visszafizetésére. Tamara Tripić, a DP titkára szerint a baj viszont az, hogy a párt nem rendelkezik olyan ingatlannal, amelyre fedezetet kaphatnának. Enélkül egyetlen kereskedelmi bank sem adna hitelt a DP-nek.

– Remélhetőleg hamarosan megtaláljuk a megoldást. Ezenfelül a pártnak semmiféle hitele vagy kölcsöne sincs, minden kötelezettséget, számlát kifizettünk – mondta a párt titkára.

A párt egyébként kedden tartotta meg rendes főbizottsági ülését, amelyben a március 17-ei pártgyűlésre készültek fel. A szóban forgó ülésen tervezik elfogadni a párt azon programját, amellyel kivezetnék Szerbiát a gazdasági válságból.