2024. július 17., szerda

„A megoldás a végső cél”

Az elemzők szerint hamarosan megállapodás születik Belgrád és Prishtina között

A Belgrád és Prishtina közötti megállapodás tervezete elfogadhatatlan Szerbia számára, közölte Aleksandar Vučić, a szerb kormány első alelnöke, megismételve, hogy eddig csak Belgrád mutatott hajlandóságot a kompromisszumra.

A kormány csütörtöki ülésén Vučić ismét nyomatékosította, hogy Szerbia elkötelezett az európai integráció és a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett. Ugyanakkor a megállapodás tervezete sajnos elfogadhatatlan a szerb fél számára, hiszen Prishtina nem hajlandó a kompromisszumra.

– Szerbia nem áll el az európai úttól. Bízom benne, hogy végül mégis sikerül megállapodnunk Prishtinával, ugyanakkor nem állhatunk üres kézzel a polgárok elé. Egyébként is, senki sem a politikában született és jómagam nem is a politikában fogok elhunyni. Nem muszáj politikával foglalkoznom. A megállapodás tervezete olyan, hogy még esélyt sem ad a szerb részről történő elfogadásra – fogalmazott Vučić.

Premijer Srbije Ivica Dacic, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Eston i predsednik Vlade Kosova Hasim Taci razgovaraju tokom seste runde dijaloga Beograd-Pristina, danas 4. marta 2013. godine u Briselu. (BETAPHOTO/EU/DS)

Csak egy igazságos megállapodás járul hozzá a stabilitás fenntartásához a régióban, hangzik a kormány közös álláspontja. A kormány szerint a Belgrád és Prishtina közötti párbeszédnek építő jellegűnek kell lennie, mindennemű nyomásgyakorlás nélkül

Oliver Ivanović, a volt Koszovó-ügyi minisztérium volt államtitkára szerint akármit is nyilatkoznak az illetékesek, a megállapodás hamarosan megszületik. Közös sajtótájékoztatójukon Ivica Dačić és Hashim Thaçi kormányfők egymás iránti partneri tiszteletüket bizonyították, nyilatkozta Ivanović, aki szerint a két kormányfő így készíti fel a közvéleményt a megállapodásra Észak-Koszovóról. A kormányfők nyilatkozatának visszafogottsága azt bizonyítja, hogy egyikük sem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a másikat, értékelte Ivanović, hozzátéve: a miniszterelnökök közel vannak a megoldáshoz.

– Mindenféleképpen jó jel, hogy Dačić és Thaçi együtt jelentek meg a kamerák előtt. Elképzelhető, hogy a párbeszéd hetedik körében megbeszélt dolgokat a közvélemény lassú és fokozatos felkészítésével dolgozzák ki a következő találkozóig. Hiszem, hogy a következő találkozó egyben az utolsó is lesz. Thaçi is megértette, hogy Észak-Koszovóra nem terjesztheti ki hatalmát, és ha ezt esetleg erőszakkal kísérelné megtenni, az fegyveres összecsapásokhoz vezetne. Most meg kell találnia a megoldást, amely megőrzi a becsületét, és amely a szerbeknek is kínál valami elfogadhatót, amelynek mentén hajlandóak lennének eltűrni egy minimális kapcsolatot Prishtinával – részletezte Ivanović.

Ognjen Pribićević, Szerbia volt berlini nagykövete szintén úgy méri fel, hogy a párbeszéd végső szakaszához érkeztek a felek. Éppen ezért ilyen nehezek a tárgyalások, mondta Pribićević, aki szerint az előrelépést a kormányfők közös sajtótájékoztatója bizonyítja. Mindennek ellenére a továbbiakban is nehéz egyeztetések várnak a felekre: megoldást kell találni az igazságügy és a biztonsági struktúrák kérdésére, ez pedig nem lesz gyerekjáték. A párbeszédet Belgrád és Prishtina külpolitikai szükségletei határozzák meg, szögezte le Pribićević.

– Nehéz véleményt megfogalmazni a párbeszéd kimenetelével kapcsolatban, ugyanakkor az esetleges sikertelenség és az EU-tól várt dátum elmaradása, ha nem is függesztené fel, de biztosan lassítaná a dialógus ütemét – fejtette ki Pribićević.

Aleksandra Joksimović, a Külpolitikai Központ elnöke is egyezik a véleménnyel, amely szerint a koszovói kérdés megoldása közelebb van, mint azt a politikusok vélni engedik. Először a közvéleményt kell felkészíteni a végső nyilatkozatra, hangsúlyozta Joksimović, aki szintén úgy méri fel, hogy a közös sajtótájékoztató bizonyítja az előrelépést.

A tárgyalások nehezek, ezért senki nem is számított arra, hogy egy kör után sikerül megoldást felmutatniuk a feleknek, magyarázta Joksimović, hozzátéve: ezek nem azok a tárgyalások, amelyeket csak azért folytatnak, hogy folytatva legyenek, hanem azok, amelyekben a megoldás a végső cél. Mindenki azt szeretné, ha a tárgyalásokat sikerülne április 16. előtt befejezni, nyilatkozta Joksimović, mondván: már csak azért is, mert Németországból elbátortalanító hírek érkeznek. Ezek a hírek javarészt azzal a ténnyel magyarázhatók, hogy Németországban idén választások lesznek, fűzte hozzá Joksimović.

Noam Chomsky világhírű filozófus, politikai elemző szerint az EU nem lelkesedik az ötlettől, hogy Szerbia a tagállamává váljék.

– Szerbia uniós csatlakozása pillanatnyilag rendkívül kétséges kimenetelű. Tételezzük fel, hogy Európa befogadja az országot. Akkor is tudni kell, hogy az EU nagyon rasszista elveket vall a szerbek csatlakozásával kapcsolatban. Az EU alapjában véve egy rasszista társadalom. Egyébként is: az EU jelenleg öngyilkos politikát folytat. Ez különösen vonatkozik az EU gazdasági politikájára, amely tönkreteszi a szegényebb tagállamokat. A Belgrád és Prishtina közötti tárgyalások tekintetében semmi sem lepett meg. Értem, hogy milyen nyomásnak van Szerbia kitéve. Csak idő kérdése volt, hogy Belgrád mikor fog engedni. A Nyugat addig támogatja a szerb államhatalmat, legyen az akármilyen összetételű is, amíg az az ő elképzelései szerint jár el. Ugyanez volt a helyzet Miloševićtyel a nyolcvanas és kilencvenes években – fogalmazott Chomsky a Nedeljnik hetilapnak adott interjújában.

A beszélgetés folytatásában Chomsky kifejtette, hogy az USA hosszú távú geopolitikai megfontolásból támogatja Koszovót. Az USA mindig is geostratégiai szempontok miatt mutatott érdeklődést a volt Jugoszlávia és a régió iránt, emelte ki Chomsky.